+ Képzőművészet

3 tárlat nyerte Az év kiállítása 2021 díjat

Vagonlakók -Trianon árvái

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó kiállítása, a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó tárlata és az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális kiállítása nyerte el Az év kiállítása 2021 díjat, amelyet hétfőn adtak át Budapesten.

Az elismerést odaítélő Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület felidézte, hogy  2010-ben alapították az évente adományozott elismerést, amelynek célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazz.

A Pulszky Társaság tájékoztatása szerint a tavalyi év után immár második alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre.

Újdonság, hogy – tekintettel a pandémia okozta helyzetre – három kategóriában ítélték oda a díjat, a legjobb virtuális kiállítást külön elismerve.

A vándorló bánya titkai

A cím elnyerésére húsz érvényes pályázat érkezett, melyek közül tizenkettő jutott a második fordulóba. A bíráló bizottság – Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György és Rajcsányi Gellért – döntése alapján hat időszaki, öt állandó és egy virtuális kiállítás maradt esélyes az elismerésre.

Az év kiállítása 2021 címet 4 millió forint alatti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó tárlata, a 4 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában pedig a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállítása érdemelte ki. Virtuális kiállítás kategóriában az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális tárlata kapta az elismerést.

Az év kiállítása 2021 jelöltjeként oklevélben részesült az Evangélikus Országos Múzeum “Pulszky Ferencz ajándoka” – Rézmetszet, gipsz, fénykép: fejezetek a műtárgymásolás történetéből című időszaki kiállítása, a cigándi Bodrogközi Múzeumporta A Múltkor Háza című állandó kiállítása, a Budapesti Történeti Múzeum – Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Zseniális találmányok – Innovatív ötletek című időszaki kiállítása, a Ludwig Múzeum BarabásiLab: rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című időszaki kiállítása, a Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság Láthatatlan spektrumok című, közösen rendezett időszaki kiállítása, valamint a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Lélek a vizek felett – Múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban című időszaki kiállítása.

Dicsérő oklevelet kapott a Borsi Rákóczi Kastélyközpont Rákóczi három születése című állandó kiállítása, a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című időszaki kiállítása, valamint a Soproni Múzeum Mestermű – Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című állandó kiállítása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top