+ Film

Bruce Willis Hatodik érzékének rendezője lesz a Berlinale zsűrielnöke

M. Night Shyamalan forgatókönyvíró, rendező és producer lesz a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke – jelentették be kedden a szervezők.

Az indiai gyökerű amerikai filmes az elmúlt három évtizedben számos zsánerfilmmel hódította meg a mozik közönségét. Nemzetközi hírnevet az 1999-ben bemutatott, Bruce Willis főszereplésével készült Hatodik érzék című pszichothriller hozta meg számára, amely hat Oscar-díjjelölést kapott, és amely abban az évben a második legnagyobb bevételt forgalmazó film volt.

A New York-i Egyetemen filmkészítést tanult  Shyamalan a Hatodik érzék után olyan kasszasikerű filmeket készített, mint a Sebezhetetlen (2000), a Jelek (2002) és A falu (2004), de csak a 2015-ben bemutatott A látogatás című horrorfilmje után határozta el, hogy saját maga fogja finanszírozni filmjeit. Legutóbbi alkotását, az Időt 2021-ben mutatták be.

A Berlinalét február 10. és 20. között rendezik meg, a szervezők azt tervezik, hogy a koronavírus-világjárvány előtti teljes formájában, sokoldalú programokkal, vörös szőnyeggel és sztárokkal.

A nemzetközi zsűri ítéli oda az Arany Medve-díjakat, a zsűri tagjainak kilétét a következő hetekben hozzák nyilvánosságra.

A fesztivál központi helyszíne ismét a Berlinale-palota lesz a Potsdamer Platzon, de a német főváros mozijaiban is tartanak majd vetítéseket. A filmprogram nagyjából hasonló lesz, mint koronavírus-járvány előtti időszak utolsó jelenléti fesztiválján 2020 februárjában volt – közölték korábban a szervezők.

A járvány miatt idén a hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartották meg – online formában -, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatáson mutatták be a regisztrált filmes szakembereknek. A közönségnek nyáron tartottak vetítéseket: a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban valamennyi szekció összes filmjét bemutatták júniusban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top