+ Építészet

Ők kapták a Művészeti Akadémia tagozati díjait

Nemzet művésze kft Fotó: Kovács Tamás, MTI
fotó: illusztráció, Kovács Tamás, MTI

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait hétfőn Budapesten.

AZ MMA Építőművészeti-díjában részesült Kovács Kázmér sepsiszentgyörgyi építész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora alkotó, elméleti kutató és oktatói munkássága elismeréseként; valamint Benczúr László Ybl Miklós-, és Europa Nostra-díjas, Csonka Pál-éremmel kitüntetett építész magas színvonalú alkotói tevékenységében megmutatkozó környezeti érzékenysége, a közösség igényeit mindig előtérbe helyező épületei és munkaetikájában tükröződő személyes értékrendjének példaértékű megnyilvánulása, aktív közéleti szerepvállalása elismeréséül – közölte az MMA hétfőn.

A Film- és Fotóművészeti Tagozat Szőts István-díjában részesült Nagy Zoltán Olaszországban élő fotóművész a fotóművészet terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként; valamint Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező történelmi eseményeket feldolgozó és szociográfiai dokumentumfilmek készítőjeként, több évtizedes alkotói munkásságáért.

Az Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díjában részesült Ózsvár Péter kerámiaművész, a vajdasági kerámiaművészek középgenerációjának egyik legtehetségesebb alakja, valamint Vagyóczky Károly tervezőgrafikus, akinek munkáit a sokszorosított grafika művelése mellett az alkalmazott grafika területén végzett bélyeg- és bankjegytervezés révén ismerte meg az ország.

Az Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díjában részesült György Attila József Attila-díjas erdélyi író, újságíró, szerkesztő, aki sokrétű, kiterjedt életművével, újságírói, könyvszerkesztői munkásságával jelentős mértékben hozzájárult az elmúlt évtizedek székelyföldi irodalmának sokszínűségéhez; valamint Oláh András Ratkó József-díjas költő, író, tanár, akinek versei, prózái egyaránt a mindennapok világában gyökereznek, tanári és művelődésszervezői munkássága mellett a Partium című irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője.

A Képzőművészeti Tagozat díjában részesült Eszik Alajos grafikusművész több évtizedes, unikális rajzi virtuozitásáért, bravúros vonalvezetésű és emblematikus tömörségű grafikai munkásságáért, “lélek-illusztrációiért”, példamutató oktatói tevékenységéért; továbbá Rónai Péter festő, költő, multimediális művész sokoldalú individuális, mitologikus képzőművészeti tevékenységéért, oktatói tevékenysége nagyrabecsüléseként.

A Művészetelméleti Tagozat Cs. Szabó László-díjában részesült András Sándor József Attila-díjas költő, író, germanista, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a nyugati magyar irodalmi diaszpóra meghatározó alakja; valamint Schubert Gusztáv Balázs Béla-díjas magyar filmkritikus, akinek múlhatatlan érdeme, hogy a mai napig nyomtatott formában is megjelenik a Filmvilág, egyetlenként a filmművészettel foglalkozó szaksajtóban.

A Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díjában részesült Székely Orsolya filmrendező, forgatókönyvíró és producer, Balázs Béla-díjas alkotó a magyar népművészet értékeit bemutató, népi kultúránkat dokumentáló számtalan alkotásáért, sok évtizedes értékmentő és értékőrző munkájáért; valamint Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár, kandidátus a magyar népi kultúra szellemi és közösségi értékeinek kimagasló feltárójaként, megismertetőjeként és elemzőjeként.

A Színházművészeti Tagozat díjában részesült Dobos Imre, a Nagyváradi Szigligeti Színház művésze, a Szigligeti Színház Életműdíjának birtokosa, a magyar és a világirodalom nagy drámai szerepeinek emlékezetes, példamutató művészi alázattal teljes megformálásáért; valamint Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, a Vígszínház művésze, akit ragyogó alakításai, segítőkészsége, embersége tesz példaértékűvé.

A Zeneművészeti Tagozat Szőnyi Erzsébet-díjában részesült Fekete Győr István zeneszerző, zeneszerzés-tanár, aki életét a zeneszerző-generációk kinevelésének szentelte; valamint Budai Lívia operaénekes, aki szívén viselte a magyar szerzők operáinak népszerűsítését színpadon és lemezen.

Az MMA tagozatai évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész vagy művészetelméleti szakember elismerésére szolgál. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top