+ Képzőművészet

Magyarországon hozták létre az 5. európai anyagkönyvtárat

fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen létrehozta a Budapest Design Material Libraryt (BDML), amely a legfrissebb, és leginnovatívabb anyagok mintáit gyűjti egybe a világ minden tájáról. Az anyagkönyvtár hivatalos megnyitóját hétfőn tartották Budapesten, a MOME-n.

Az adatbázis egyaránt elérhető lesz többek között az egyetemi hallgatók, a gyártók, a tervezők, a hazai dizájnipari kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint az anyag- és termékfejlesztő cégek számára – hangzott el az egyetemen tartott ünnepségen.

Az eseményen Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy sosem létezett kreativitás technológiai tudás és üzleti nyitottság nélkül. Örömét fejezte ki, hogy az MDDÜ-vel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen olyan területek felé tud nyitni a MOME, ahol mind a három elem megjelenik.

A rektor reményei szerint a kezdeményezés hozzájárul majd a magyar tervezők és a magyar divat- és dizájnipar versenyképességének növeléséhez.

Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója elmondta, hogy sokéves tervük vált valóra az innovatív anyagkönyvtár megnyitásával, a MOME-val kötött együttműködésüknek köszönhetően a legjobb helyre került a könyvtár.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az adatbázissal új lehetőségek nyílnak a különböző iparági szereplők számára. Hozzátette: az anyagkönyvtár hidat képez a hagyományos dizájn és a nem hagyományos értelembe vett iparági szereplők között. Olyan közösségi térré válhat, amely találkozási pont lehet és tudásbázisként is használható – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy ez az ötödik európai anyagkönyvtár, világszinten pedig ez a kilencedik ilyen adatbázis. Hozzátette: jelenleg 300 anyagminta látható az egyetem kiállításán, online pedig 10 ezer anyagmintát tekinthetnek meg az érdeklődők. Terveik szerint a minták száma évről-évre bővülni fog.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az eseményen a jövő munkahelyeinek létrehozása érdekében fontosnak nevezte az egyetemi infrastruktúra fejlesztését a piaci ágazat szereplőinek együttműködésével. Ebből olyan ötletek születhetnek, mint amilyen az anyagkönyvtár is – tette hozzá.

Felidézte, hogy az egyetemek átalakításának folyamata, az egyetemi modellváltás az elsők között kezdődött meg a MOME-n, és jól látható a fejlesztés eredménye.

Az államtitkár szerint azért is fontos a MOME és az MDDÜ együttműködése az anyagkönyvtár létrehozásában, mert az a kreativitás és a kreatív ötletek megvalósulását szolgálja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top