+ Film

Adócsalással vádolják a producert és a filmrendezőt

Adócsalással gyanúsítja a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség Corneliu Porumboiu román filmrendezőt és Ada Solomon producert, a román filmes újhullám két megkerülhetetlen képviselőjét – adta hírül hétfőn a román média.

A vádhatóság egy közleményt adott ki, melyben nem nevezte meg a gyanúsítottakat, csak annyit közölt, hogy száz magánszemély és jogi személy ellen indult vizsgálat egy szervezett bűnszövetkezet ügyében, amelynek célja adócsalás és pénzmosás volt.

A gyanú szerint a gyanúsított cégek 2013 és 2015 között „fantomcégek” által kiállított számlákkal írtak le bizonyos költségeket, így kevesebb adót, főleg áfát fizettek a román államnak. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak 9,97 millió lejjel (727,8 millió forint) károsították meg a román költségvetést.

A bukaresti média értesülései szerint a gyanúsítottak között van Corneliu Porumboiu filmrendező és Ada Solomon producer és más rendezők is.

Porumboiu leginkább a cannes-i filmfesztiválon 2006-ban Arany Kamera-díjjal kitüntetett Volt-e vagy sem?, a Rendészet, nyelvészet, valamint A hegyek szigete című filmjeiről ismert. Ada Solomon az idei Berlinalén nyert Arany Medvét a Bad Luck Banging or Loony Porn című című, Radu Jude által rendezett film producereként, csakúgy mint 2013-ban a Calin Peter Netzer által rendezett Anyai szívvel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top