+ Zene

A Liszt Ünnep záróhetének programja

Félidejéhez érkezett az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Felejthetetlen pillanatok a színpadon és a színfalak mögött, emlékezetes koncertek és előadások, igazi fesztiválhangulat a város számtalan pontján – ez az első Liszt Ünnep Nemzetközi Fesztivál nyitóhetének mérlege. S hogy mi mindent tartogat még a programsorozat az előttünk álló napokra? Budapestre érkezik a Snarky Puppy egykori tagjaként Grammy-díjakat besöprő, világhírű New York-i előadó-dalszerző, Cory Henry, különleges dupla bemutatóra készül Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat, hazánkba látogat Gilberto Gil, indul a Budapest Showcase Hub, és egy varázslatos koncert erejéig kitárja kapuit a fesztiválközönség előtt az Esztergomi Bazilika is!

Esztergomi mise, Lang Dorottya, Chris Gonz

Nem könnyű kiválasztani a legszebb mozzanatokat a Liszt Ünnep első hetéből, hiszen rengeteg olyan nagyszerű pillanatnak lehettünk szem- és fültanúi, amely várhatóan sokak számára marad örök emlék. A nagy sikerű Art Market Budapest új otthonra talált a Bálna tereiben, az egész család felhőtlenül szórakozhatott a PONT Fesztivál programjain a Múzeumkertben, a kortárs irodalom igazi, pezsgő ünnepe volt az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, a legendás amerikai költőnő, énekesnő, dalszerző, Patti Smith pedig Pilinszky és Ady soraival lepte meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét, akik álló ovációval hálálták meg a magával ragadó koncertet. Az orgonarajongók többek közt olyan különleges helyszíneken csodálkozhattak rá a hangszer sokszínűségére, mint a Belvárosi Ferences Templom vagy az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom, hatalmas taps ünnepelte Thomas Hampsont, Martin Haselböck karmestert és az Orchester Wiener Akademie zenekarát a Müpában, de fantasztikus élményt nyújtott Snétberger Ferenc, Roby Lakatos, Homoky Gábor és a Concerto Budapest világzenét és klasszikus zenét összefűző crossover koncertje is. Ám ez még csak a kezdet: a fesztivál erre a hétre is kihagyhatatlan programokkal készül!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: október 20-án, a Magyar Jazz 2020 című koncerten a Müpa Zeneműpályázatán diadalmaskodó művek, egészen pontosan a kis jazzformációra írt alkotások közül is a legjobbak – Jónás Rezső, Kaltenecker Zsolt, Oláh Dezső,  Oláh Krisztián, Szabó Dániel Ferenc és Tzumo Árpád kompozíciói – mutatkoznak be a BMC színpadán.

Art Market, fotó: Hrotkó Bálint

Vajda Gergely zeneszerzőnek és Horváth Csaba rendező-koreográfusnak köszönhetően az Esterházy Péter Fuharosok című művéből készült mono-koncert-opera bemutatója egyszerre lesz zenei és mozgásművészeti ínyencség.

„Egyedüli énekesként, amolyan narrátorként vagyok jelen a színpadon a Forte Társulat négy színészével, akik – jelenetenként váltakozva – a történet különböző szereplőit testesítik meg. Néha ez összecseng az általam énekelt karakterrel, máskor árnyalja az elhangzottakat”

– fogalmazott egy interjúban Molnár Anna operaénekesnő a formabontó koncepcióról és a kompozícióról, melyben Joseph Haydn-, Kurtág György-, Ligeti György-, Charlie Parker-, Arnold Schönberg- és Richard Wagner-idézetek is felbukkannak. A mű George Benjamin Into the Little Hill című alkotásával egy estén mutatkozik be október 21-én a Müpa Fesztivál Színházában.

Cory Henry, a zseniális New York-i multiinstrumentalista előadó, dalszerző, producer október 21-ei lemezbemutató koncertje a Liszt Ünnep egyik leginkább várt eseménye. A Liszthez hasonlóan csodagyerekből lett kivételes művészt lehetetlen beskatulyázni egyetlen zenei stílusba vagy műfaji kategóriába, hiszen a gospel, a blues, az r&b és a jazz világában egyaránt lenyűgöző tehetséggel alkot. Hatévesen már a legendás harlemi Apollo Theater színpadán állt, tizenéves korában Kenny Garrett jazzszaxofonos turnécsapatával járta a világot, és többek közt olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Yolanda Adams gospelénekesnő, P. Diddy, az Imagine Dragons, Bruce Springsteen, Lenny Kravitz vagy a Grammy-díjas Snarky Puppy zenekar, melynek oszlopos tagja volt. Budapestre szeptemberben megjelent legfrissebb, Best of Me című lemezével érkezik.

A Liszt Ünnep Budapest határain túl is kínál figyelemre méltó programot: október 22-én Liszt egyik legkiemelkedőbb műve, az Esztergomi mise az Esztergomi Bazilikában csendül fel a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában, Farkas Róbert vezényletével és olyan kiváló szólistákkal, mint Pasztircsák Polina, Láng Dorottya, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor.

Október 23-án Bartók Béla Kossuth-szimfóniája és Liszt remekműve, a Les Préludes mellett Szentpáli Roland A magyarokhoz című kompozíciójának ősbemutatójával ünnepelhetünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az esten a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli.

Margó Feszt, fotó: Posztós János

Aki már nem kapott jegyet egy-egy előadásra, vagy a képernyők előtt, esetleg a országhatárokon túlról követné a fesztivál eseményeit, az ingyenes online közvetítéseknek köszönhetően megteheti. A következő napokban többek között Дeva (Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és Bozóky Felícia Lili / I Am Soyuz koncertjét és a Duna Művészegyüttes már telt házas, Szépséges Mezőség című táncbemutatóját live stream formájában is figyelemmel kísérheti a közönség  a Liszt Ünnep csatornáin.

Az október 8-án indult és egészen 24-éig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

A Liszt Ünnep közösségi oldalain backstage-videók és interjúk engednek bepillantást a színfalak mögé, a fesztivál hivatalos blogján pedig interjúk, cikkek, kulisszatitkokat is felfedő podcastok, tematikus olvasnivalók, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat: https://lisztunnep.blog.hu/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top