+ Életmód

Afgán nők kaphatják az emberi jogok védelméért odaítélhető díjat

Keresés a weben

Afgán nők egy csoportja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, valamint Jeanine Ánez vizsgálati fogságba helyezett korábbi bolíviai ideiglenes elnök is szerepel az Európai Parlament (EP) emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díjának idei jelöltjei között.

Az uniós parlament csütörtökön közzétett tájékoztatása szerint afgán nők tizenegy főből álló csoportját az EP szocialista és a zöldpárti frakciója jelölte az egyenlőségért és az emberi jogokért folytatott kiállásukért.

A jelöltek csoportjában az Afganisztán Független Emberi Jogi Bizottság (AIHRC) elnöke, az afgán női hálózat vezetője, az afgán állami filmvállalat első női elnöke, a volt nőügyi miniszter, egy polgármester, emberi jogi és nőjogi aktivisták, tanárok és egy újságíró szerepel.

Jeanine Ánez jelölését a konzervatív-reformerek (ECR) képviselőcsoport támogatta azzal az indokkal, hogy a bolíviai politikus hazájában a másként gondolkodókkal szembeni elnyomás, valamint a latin-amerikai megfelelő eljárástól és jogállamiságtól való megfosztás szimbóluma. Ánez 2019 novemberében lett ideiglenes elnök, miután Evo Morales jelenlegi elnök állítólagos választási csalást követett el. A tavaly novemberben tartott választások után békés hatalomátadás történt, idén március 13-án azonban Ánezt letartóztatták terrorizmus, lázadás és összeesküvés vádjával. A politikus azóta börtönben van.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és aktivistát a néppárt (EPP) és a Renew Europe frakciók jelölték a díjra a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terén folytatott küzdelme elismerésére. Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormánya elleni reformok támogatásával vált ismertté. Tavaly augusztusban, egy szibériai út során mérgezési kísérletet hajtottak végre ellene. Felépülése után idén januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, februárban pedig két és fél év börtönre ítélték. Áprilisban 23 napos éhségsztrájkot indított, hogy tiltakozzon az orvosi ellátás hiánya miatt. Júniusában az orosz bíróság betiltotta Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

A Szaharov-díj idei nyertesét az Európai Parlament elnöke és a frakcióvezetők választja október 21-én, az EP strasbourgi plenáris ülésén, majd a döntés eredményét kihirdetik. A díjat december 15-én Strasbourgban adják át.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díjhoz 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top