+ Színház

A Térey-regény, A káli holtak színpadi adaptációjának műhelytitkairól

fotó: Dömölky Dániel
Keresés a weben

A dramaturgia és a dramaturg változó helyzete a 21. században címmel szervez konferenciát október 15-én és 16-án a Színházi Dramaturgok Céhe. A Radnai Annamária Emlékkonferencia helyszíne a Katona József Színház K:antinja.

A kétnapos rendezvényen nem csupán arra kaphatnak választ az érdeklődők, mit csinál egy operaházi vagy egy rádiódramaturg, de betekintést nyerhetnek A Káli holtak című Térey-regény vagy Knut Hamsun Éhségének színpadi adaptációját illető műhelytitkokba is.

A konferencián szó lesz arról, hogy mit csinál egy dramaturg, mi történik a szöveggel az olvasópróba előtt és arról is, hogy milyen szerepe van egy színház műsorának, arculatának kialakításában a dramaturgnak. A Radnai Annamária Emlékkonferenciára a színház iránt érdeklődő nézőket is várják.

Az utóbbi évtizedekben sokrétűvé vált a dramaturgok munkája. Új, másfajta feladatok várnak a független társulatokkal, a táncszínházakkal vagy a sorozatokkal dolgozó dramaturgokra, mint a kőszínháziakra, és a kőszínházakban is változatosan alakul a főként szövegekkel és évadtervezéssel foglalkozó dramaturgok munkája.

A Színházi Dramaturgok Céhe konferenciáján több szempontból, hazai szemszögből és nemzetközi kitekintéssel is vizsgálják a dramaturg szerepét a kortárs művészeti térben és bemutatják az utóbbi évtizedekben tapasztalt változásokat.

A konferencián 19 előadás hangzik el, amelyek a színháztörténet és a gyakorlati dramaturgia területeit is érintik. Kiderül, hogyan változott a klasszikus dramaturgi szerep, mit jelent egy dramaturg esetében a határátlépés, mit csinál egy teatrológus, és a résztvevők megismerhetik a Lábnyommentes Dramaturgia alapvetéseit is.

A rendezvényen szó esik a dramaturg autonómiájáról, és az olyan speciális szegmensekbe is betekintést nyerhetnek a hallgatók, mint a rádió- vagy a magyar állami operaházi dramaturgia. Az előadók minden esetben saját gyakorlati tapasztalataikat osztják meg, így az érdeklődők első kézből ismerhetik meg azokat a kérdéseket, amelyeket például a Csehov-drámák vetnek fel. A közös alkotás lehetőségeit civilekkel zajló projekteken, részvételi színházi előadásokon és a Hólyagcirkusz Társulat munkáin keresztül mutatják be a konferencián.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top