+ Zene

Cory Henry nagy bejelentést tett, huszonegyedikén Budapestre érkezik!

Cory Henry

Kezdődik az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Patti Smith, Gilberto Gil, Thomas Hampson, Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály, a Compan˜i´a Antonio Gades, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, Martin Sturm, a Duna Művészegyüttes, a Jazzical Trio, a Cracow Singers, Дeva, Saya Noé, I Am Soyuz, Roby Lakatos, Snétberger Ferenc, Homoky Gábor, Keller András és a Concerto Budapest, Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp, Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat – október 8-tól 17 napon át a hazai és nemzetközi kulturális élet legendái és fiatal tehetségei várják a közönséget az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. A nyitónapra egy valódi meglepetéssel is készült a fesztivál: a fellépők sorához a világhírű New York-i énekes-dalszerző, Cory Henry is csatlakozik!

Október 8-án este a Mátyás-templom varázslatos terében, Liszt, Allegri és Mozart lenyűgöző műveivel veszi kezdetét a Müpa új összművészeti fesztiválja, az idén épp 210. éve született zseniális zeneszerzőnk nevét viselő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A város legfontosabb kulturális intézményeiben, jelentős koncerttermeiben és számtalan rendhagyó helyszínen megvalósuló eseménysorozat már a nyitóhétvégén bizonyítja, milyen sokszínű program várja a közönséget a következő két és fél hétben.

Az Eiffel Műhelyházban Gyöngyösi Levente látványos opera-musicalje, A Mester és Margarita először látható élőben, Szente Vajk rendezésében, a BMC-ben Pad Zoltán vezetésével Liszt-darabok, illetve a visegrádi országok komponistáinak művei csendülnek fel a kiváló Cracow Singers tolmácsolásában, de a Liszt által csak a „hangszerek pápájaként emlegetett” instrumentum, az orgona is kiemelt szerepet kap a fesztivál első napjaiban. Kecskés Mónika és Deák László a Belvárosi Ferences Templom csodálatos orgonáját szólaltatja meg, Martin Sturm az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, míg Szabó Balázs a Zeneakadémián készül különleges estre. Kiss Péter koncertjén Dante és Petrarca művei, illetve e szövegekhez kapcsolódó kompozíciók szólalnak meg – az irodalmi idézeteket Jászberényi Gábor tolmácsolja, az előadás hangulatát pedig izgalmas fénytechnika teszi egyedivé.

Természetesen formabontó családi programokban sem lesz hiány: a filmrajongó kamaszoknak a Cinemira TEEN kínál felejthetetlen perceket. Filmes, animációs, kaszkadőr-, tánckoreográfia- vagy épp képregényworkshopokon próbálhatja ki magát a fiatal közönség, a filmes előadásokon nemzetközi sorozatok sztárjaival találkozhatnak, illetve kiemelkedő magyar rendezők segítségével ismerhetik meg a szakma rejtelmeit. A megújult PONT Fesztivál egy teljes napra a Múzeumkertbe költözik: október 9-én, szombaton örmény és grúz zenészek, kézműves-foglalkozások, gyerekprogramok garantálják a felhőtlen szórakozást és feltöltődést.

Sőt, a képzőművészet és a fotográfia szerelmesei sem fognak csalódni a Liszt Ünnepen: új helyszínen, a Bálna tereiben várja a látogatókat Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

A Liszt Ünnep 17 napja rengeteg emlékezetes pillanatot ígér: a fellépők rendkívüli, máshol-máskor nem látható programmal készülnek, számtalan formáció és mű itt látható-hallható először, több különleges együttműködést, magyarországi bemutatót ünnepel a fesztivál minden műfajban, premierek és lemezbemutatók követik egymást. A Liszthez hasonlóan csodagyerekként feltűnt, több hangszeren játszó énekes, dalszerző és producer, Cory Henry is szeptemberben megjelent legfrissebb albumát mutatja be a Liszt Ünnep közönségének.

A zene nyelve univerzális, mindenki megértheti. Nagyszerű dolog látni, hogy emberek összegyűlnek a világ legkülönbözőbb pontjairól, és társadalmi háttértől, világszemlélettől függetlenül együtt tapasztalják meg a zene erejét. Best of Me című új albumom eddigi művészi utam esszenciája, olyan dalok gyűjteménye, melyeket zenei példaképeim írtak és inspiráltak. Remélem, hogy másokat is inspirálnak majd a saját útjukon

– fogalmazott az amerikai sztárzenész, aki a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán október 21-én varázsolja majd el a hallgatóságot.

Az október 8-án induló és egészen 24-éig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

Izgalmas részletek, interjúk és cikkek az online is fellapozható, frissen megjelent Liszt Ünnep Magazin hasábjain: https://lisztunnep.hu/kiadvanyok/magazin

A fesztivál hivatalos blogján pedig kulisszatitkokat is felfedő podcastok, tematikus olvasnivalók, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat: https://lisztunnep.blog.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top