+ Film

Kántor László Sárga Csikó Díjat kap

Kántor László producer kapja idén az erdélyi Filmtett Egyesület Sárga Csikó Díját, amelyet 2012 óta évente olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítették a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását – közölte csütörtökön az egyesület.

A díjat a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén adják át, amely október 6. és 10. között zajlik Kolozsváron és további 14 erdélyi városban.

Kántor László 1964-ben született Kolozsváron, a gimnázium elvégzése után fotósként dolgozott, több egyéni kiállítása volt Romániában és Magyarországon.

1989-től szerkesztő-operatőrként dolgozott a Román Televízió kolozsvári, 1990-től a bukaresti stúdiójának magyar nyelvű adásánál, majd különböző nyugat-európai tévécsatornáknál. 1996-ben film- és televíziós operatőr-rendezőként végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ekkor már rendszeresen dolgozott rendezőként és operatőrként a Magyar Televíziónál és a Duna Televíziónál, ugyanakkor asszisztensként, segédoperatőrként vagy forgató kameramanként részt vett a Hunnia Filmstúdió, a Budapest Filmstúdió, a Focus film, az Eurofilm, a TMA különböző produkcióiban.

1999 júniusától a Budapest Filmstúdió igazgatója volt. 2001-ben az Új Budapest Filmstúdió producere, 2003-ban ügyvezetője és tulajdonosa is lett, majd megalapította a Matrix Filmet. Évekig a Magyar Producerek Szövetségének alelnöke volt.

Számos magyarországi filmes projektet hozott Erdélybe az elmúlt évek során, erdélyi helyszíneken, helyi stábbal és helyi színészekkel dolgozott. A díjazott tiszteletére a Dallas Pashamende című filmdrámát vetítik a Filmtettfeszten.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top