+ Életmód

Concept bár és meditatív drónzene az Ultrabalatonon – októberben folytatódik a szabadonbalaton ökológiai-kulturális programsorozata 

A nagy sikerű augusztusi strandakció után – ahol többek között iszapkoktélt és algafagyit is fogyaszthatott a közönség – a szabadonbalaton most az október 2-i NN Ultrabalatonon hívja fel a figyelmet a Balaton páratlan értékeire. Tápanyag concept bárral és frissítőállomással készülnek a futók számára, ahol fantáziaitalokkal és egy kifejezetten a sporteseményre kitalált, a tó tápanyagterhelésére utaló, FOSZFOR (P) névre hallgató, természetes alapanyagú itallal várják a sportolókat és a szurkolókat. A monoton/monokrommal együttműködésben meditatív drónzenét is megosztanak velük, amelyen a Balaton-meder formái alapján komponált hangokat hallgathatják futás közben.

A Balaton olyan természeti adottság, amely minden magyar ember számára meghatározó értéket képvisel. Hatalmas népszerűségéből is következik sebezhető ökológiai egyensúlya. Épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége. Erre hívja fel a figyelmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ökológiai tematikájú programelemének felvezető eseménysorozata, amelyet a szabadonbalaton szervez idén augusztus és október között.

A programsorozat augusztusban kezdődött meg Balatonfenyvesen a C:N:P bár elnevezésű strandakcióval. Az eseményen algafröccs és algafagyi várta a strandolókat, de az Au műhellyel együttműködésben kialakított installációs térben kipróbálhatták a hínárcsipszet és az altaherba névre hallgató erjesztett vízparti élőhelylevet is.

Október 2-án ismét kreatív akcióval készül a szabadonbalaton csapata. Ezúttal az NN Ultrabalaton egyik csapat váltópontjánál, a Balatonföldvári keleti strandon jelennek meg: különleges italokat kínáló concept bárral, online és offline kiadvánnyal, drónzenével és az emblematikus, mégis többnyire ismeretlen természetes élőhelyeket jelölő útjelöléssel hívják fel a futók és a szurkolók figyelmét a Balaton régiójának ökológiai kérdéseire.

A szabadonbalaton az alábbiakkal jelentkezik az NN Ultrabalatonon:

  • szabadonbalaton concept bár és frissítőállomás nézőknek és résztvevőknek: tematikus ökológiai folyamatra reflektáló fantáziaitalok és egy a kifejezetten  sporteseményre kitalált a tó tápanyagterhelésére utaló FOSZFOR (P) fantázianévre hallgató, természetes alapú „tápanyagital” várja a kísérletező kedvű frissülni vágyókat

  • A témához kapcsolódó online, illetve limitált szériában, környezettudatosan előállított offline kiadvány, amelyben a Balaton körüli természetes élőhelyek  fontosságáról lesz szó. Az online változat QR-kóddal lesz elérhető a verseny ideje alatt és röviddel azután, a limitált offline széria a bárnál lesz megtalálható. Ezek a kiadványok tudományos és szakértői szereplők által szakmailag támogatott anyagok.

  • A monoton/monokrommal közös kollaboráció keretében meditatív drónzene a Balaton-meder formái alapján komponált hangokkal, amely egy QR-kód segítségével érhető el. Ehhez kapcsolódik egy limitált szériás egyedi készítésű Balaton-színkódú képeslap, amit az indulók között ajánlanak fel.

  • Útjelölés: néhány emblematikus, azonban kevésbé ismert természetes élőhely jelölése, amin a futók áthaladnak.

A szabadonbalaton concept bárjának dunakiadása a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a PLACCC Fesztivál szervezésében is látogatható lesz. Szeptember 26-án, vasárnap délután 14 és 18 óra között az ártéri és természetes partszakaszok kerülnek terítékre a Lövőház utcában, folyó- és tó-specifikus növényerjesztményeket lehet kóstolni, és egy rövid szakmai kiadvány is készül az eseményre. A bárnál lehet találkozni például olyan szakértőkkel is, mint dr. Baranya Sándor, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének vezetője, akitől az árterek kiszáradásának vagy a Duna-meder mélyülésének okairól és helyzetéről is többet meg lehet tudni.

Hínárcsipsz

Balaton Ökológiai Programsorozat – VEB 2023

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának (VEB 2023) egyik kiemelt témája a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló és bemutató Balaton Ökológiai Programsorozat, amely a szabadonbalaton kezdeményezésével egyezően azt vizsgálja majd, hogy hogyan kapcsolódik a kultúra és az ökológia térségi kontextusban, és hogy milyen régiós ökológiai kihívásokkal szükséges és érdemes szembenézni a globális rendszert figyelembe véve.

A szabadonbalaton ökológiai-kulturális platformról

A PAD gondozásában működő szabadonbalaton olyan ökológiai szemléletű kulturális kezdeményezés, amely a Balaton régió természeti-kultúrtáji adottságaira és folyamataira, fenntartható és klímaadaptív tájhasználati lehetőségeire reflektál ökológiai, művészeti, társadalomtudományi, technológiai-műszaki és gazdasági szempontok együttes figyelembevételével.

Az antropológusok, művészek és ökológusok együttműködése során létrejött szabadonbalaton az 51. Kékszalag vitorlásversenyen debütált, ahol a Hannibal névre keresztelt 1934-es, nádkamuflázsba öltöztetett vitorlás szolgált a kezdeményezés vizuális platformjaként. A szabadonbalaton ökológiai-művészeti projektjei a Balaton és régiójának ökológiai igényeire és kihívásaira, valamint a szemléletváltás szükségességére hívják fel a figyelmet. A kezdeményezésben az ökológia, vízügy, társadalomtudományok és művészet területeiről érkező szakemberek dolgoznak együtt. Céljuk a Balaton ökológiai és társadalmi vonatkozásait bemutatni, ezáltal a helyi lakosokat, a turistákat, és a döntéshozókat egy fenntartható „balatoni jövő” alakítására érzékenyíteni és a klímaváltozásra felkészíteni.

A Balaton partját az ember nagymértékben beépítette és átalakította az elmúlt másfél évszázadban az éppen aktuális igényei alapján, a tóhasználatban, vízgazdálkodásban, településfejlesztésben számtalan nem fenntartható gyakorlatot eredményezve. Ikonikus tavunk élővilágának emiatt rengeteg kihívással kell szembenéznie, melyeket a klímaváltozás tovább árnyal. Az emberi alkalmazkodás elengedhetetlen az egészséges balatoni ökoszisztéma fennmaradásához és fenntartásához, a jó vízminőséghez.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top