+ Zene

Sokszínű évadot indít el szombaton a Nemzeti Filharmonikusok

illusztráció

Bartók-művekkel indítja szombaton a 2021/2022-es évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a budapesti Müpában.

A Nemzeti Filharmonikusok (NF) két együttest foglal magába, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart. A zenekar hagyományosan szeptember 25-én, Bartók Béla halálának előestéjén indítja évadát – mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

A bérleten kívüli hangversenyen a Két kép (Virágzás, A falu tánca), a II. zongoraverseny és a Concerto hangzik el Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével.

A bérletstruktúra a korábbi években megszokott módon folytatódik, így két sorozat, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlet fut majd a Müpában. A Ferencsik-bérlet a Zeneakadémián, az elsősorban magyar kortárs zenére összpontosító Lukács Ervin-bérlet, valamint a kórus Pászti-bérlete a Pesti Vigadóban várja a közönséget. Folytatódik a kamarazenei Próbatermi vendégség sorozat is.

Az elsősorban felnőtteknek szóló beavató Zenemánia című sorozat a szimfonikus zenekarok világába enged bepillantást Dinyés Dániel vezetésével, a sorozat az évadban három estet kínál – ismertette a részleteket a főigazgató.

Az együttes számára nagyon fontos, hogy a legkiválóbb magyar művészekkel dolgozzanak, ugyanakkor az is dolguk, hogy a nemzetközi élvonalból is hívjanak szólistákat és karmestereket – mutatott rá Herboly Domonkos, példaként említve az első alkalommal érkező Giacomo Sagripanti olasz karmestert, aki október 28-án Verdi Requiem című művét dirigálja majd a kórus és a zenekar fellépésével.

“Mindig jó Verdit olasz karmesterrel játszani”.

Kobajasi Kenicsiro, akinek sajátos kapcsolata van a zenekarral, 2022 májusában dirigálja Carl Orff Carmina Burana című művét, Carlo Montanaro sok éve rendszeres visszatérő karmester Verdi-estet vezényel novemberben. Autentikus előadásra készülnek Alekszandr Szladkovszkij vezényletével A jégmezők lovagja címmel, az esten magyar szólisták, köztük Schöck Atala alt lép színpadra. Francois Leleux nemzetközi hírű karmester és oboista 2022 novemberében lép fel az együttessel, Charles Olivieri-Munroe májusban Mozart-szimfóniát vezényel.

Fontos a fiatal dirigensek bemutatása is, ezért Hontvári Gábor többek között Petrovics Emil I. kantátáját vezényli jövő márciusban. Vendégük lesz Rajna Martin is, a Mozart-est szólistája Ránki Dezső lesz. Vezényli az együttest Madaras Gergely és Nánási Henrik is.

A december 16-i koncerten Félicien David Herculanum című műve hangzik el. A francia barokk opera magyarországi bemutatóját Vashegyi György vezényli, szólistái a világ különböző pontjairól érkeznek, akik kifejezetten erre a műfajra specializálódtak.

A zenekar repertoárjába nem tartozik bele a barokk opera műfaja, ezért ez mindenképpen kitekintést jelent. Egészen más igények, más gondolkodás, más vonókezelés és felkészülés szükséges a mű előadásához, éppen ezért nagyon izgalmas produkciónak ígérkezik.

A zeneigazgató személyével kapcsolatos egyeztetések megkezdődtek, s a 2022/2023-as évadra – amely ünnepi évad lesz, hiszen akkor lesz 100 éves a zenekar – szeretnék betöltetni a pozíciót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top