+ Film

Vidnyánszky beszélni szeretne Robert Wilson sztárrendezővel, aki a FreeSZFE-nek ajánlotta fel művészeti díja felét

Vidnyánszky Attila kész a párbeszédre Robert Wilson sztárrendezővel, aki szombaton az MTI-vel azt közölte, hogy művészi díja felét a  FreeSZFE Egyesületnek ajánlja fel. A betegsége miatt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) fesztiválról távol maradó művész levelére Vidnyánszky úgy reagált, hogy a Nemzeti Színház találkozója nyitott, a művészet sokféleségét és szabadságát hirdető esemény.

Vidnyánszky Attila közlése szerint Robert Wilson levele azt jelzi, hogy mindkettőjüket érdeklik a közélet és a társadalom kérdései, amelyek megvitatása során alapvető fontosságú a vélemények sokszínűsége.

„Levelének közzététele azt is bizonyítja, hogy Magyarországon Ön szabadon elmondhatja a véleményét”

– írta közleményében.

Vidnyánszky Attila kifejtette: a MITEM nevében szereplő találkozás szó rendkívül fontos, mert „mi a kultúrák, a világnézetek, a színházi eszmények találkozásában, a vélemények cseréjében, a párbeszédben hiszünk”. Mint írja, meggyőződése, hogy a 2014-ben általa alapított MITEM hozzájárult ahhoz, hogy a magyar színházi élet szabadabb, nyitottabb és befogadóbb legyen.

Hangsúlyozta, hogy Robert Wilsonnak „szíve joga”, hogy úgy nyilatkozzon, ahogy azt a lelkiismerete diktálja. Ugyanakkor sajnálattal látja, hogy a művész egyoldalúan tájékozódott és tájékoztatták őt.

Kijelentette: sajnálattal vette tudomásul, hogy a rendező egészségi állapota miatt nem jöhetett létre személyesen találkozó, „mert sok mindent tisztázhattak volna”. Kiemelte, hogy Robert Wilsonnal ezután is kész a párbeszédre.

Robert Wilsonnak, a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb színházi rendezőjének a MITEM fesztiválon mutatták be Oidipusz című rendezését. A színházi rendező egészségi okokra hivatkozva távol maradt a bemutatótól. Az MTI-hez küldött szombati közleményében jelezte, hogy bár örül annak, hogy Budapesten bemutatták a darabját, művészi díja felét, amelyet a MITEM fesztiváltól kapott, felajánlja a FreeSZFE Egyesületnek.

Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében közölte: nagy sajnálattal figyeli, ahogy a kormány korlátozza a művészi kifejezés szabadságát és az oktatás szabadságát Magyarországon. Kijelentette: hogy nem ért egyet az egyetemen tavaly lezajlott modellváltással, amely szerinte antidemokratikus támadás volt az intézmény autonómiája ellen.

Robert Wilson azt is írja, hogy az elkövetkezendő hetekben csatlakozni fog a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetéshez.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    Minden beszélgetés kezdeményezése értelmetlen az ilyen és hasonló alakokkal!
    Az évszázados kiszámított propaganda, hamisság, hazugság, káros és végzetes hatása oly mélyen átitatta ezen egyéneket, oly mélyre süllyesztette őket, melyből felemelkedés nem lehetséges…

  2. Bendegúz szerint:

    Igen, az idősebb Vidnyánszkyról mindez tényleg elmondható…bár egy kicsit még így is túlzás e végletesség, nemde? :))

  3. Gyzoltan szerint:

    „Bendegúz”-nak!
    Díjazom a kétségtelenül frappáns bejegyzésedet! De!
    De ez nem terelheti el a figyelmet a tragikus történésekről!
    Egyértelmű, hogy a Jákob-báránybőr vicsorgó ordasokat, és ordas eszméket takar, fed, kik most éppen liberálisoknak adják el magukat, kik generációról generációra adják át a stafétabotot, hogy a folytonosság nehogy megtörjön…
    Mint közismert, a gyilkos zsidó bolsevizmus 1918-19-ben átcsapott Magyarországba is, hogy, immár nyilvánvalóan, itt is hatalmaskodjanak. Belőlük és utódaikból lettek a gyilkos kommunisták 45 után, majd 56 után a gyilkos szocialisták terrorja következett, hogy 1990 körül már liberálisként, és demokratánként tomboljanak, fosztogassanak a mai napig…
    Talán részedre is feltűnhetne, hogy nincs megnyugvás!
    Ezek az ordasok, kegyelmet nem ismerve, támadnak mindent, legyen szó közéletről, vallásról, kultúráról, oktatásról, bármiről, bomlasztanak mindenütt!
    Főleg a közösségeket, a társadalmakat, országokat nemzeteket! De nem érik be ennyivel!
    Már jó ideje, aljas törekvésük epicentrumába került a legkisebb közösség, a család, a családok szétverése is, mert elkötelezett vezényelt szándékuk a teljes kiszolgáltatottságot jelentő polarizáció…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top