+ Képzőművészet

A híreken túl – Zoltai Bea pandémia miatt elmaradt új kiállítása

Nap és Hold között

A másfél évvel korábbra tervezett kiállítás 2021. szeptember 30-án nyílik!

“…Tulajdonképpen már nincs is világ, – olvashatjuk a sommás véleményt Mircea Eliade a Szent és a profán című könyvében, – csupán egy széttört univerzum töredékei léteznek, végtelenül sok, többé vagy kevésbé semleges ’hely’ formátlan tömege, amelyek között az ember az ipari társadalomban zajló élet kötelezettségeitől hajtva ide-oda mozog.”

Talán épp ezért ennyire adekvát kifejező eszköze a művészetnek a kollázs, aminek váratlan képzettársításaiban világunk szürrealitására ismerünk rá.

Olyan esetekben, – írja Petőcz György – amikor a művész „nem fogadja el a tér és idő egységének klasszikus elvét”, amikor a szabadság hiányával, általános elégedetlenséggel küzd, akkor nyúl a kollázs elvhez….Zoltai Bea eddigi pályája sokrétű és változatos, mégis egy valami összeköti. Minden eleme, eltérő sorozatai a tapasztalásról szólnak. Belső történések, felismerések, változások lekövetésének naplói. Amikor kibillen egy-egy téma kényelmes egyensúlyi helyzetéből, hirtelen fordulattal vált….Egyetért Eliade-val, hogy „valójában nem is létezik teljesen profán létezés. Megteremti, kialakítja, megéli saját tágas terét, ami lehet múzeum, templom, műhely, lakókörnyezet, természet; és ezeket úgy éli meg, mint az egyedül létező, valóságos, intenzív „szent teret”, és a többi tartomány számára struktúra nélküli, artikulálatlan tér.”

Muladi Brigitta művészettörténész/ Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre – részlet a kiállítás katalógusának előszavából

A Pozsonyi Magyar Intézet nyitva tartása: H-Cs 10.00-16.00, P 10.00-13.00

Megtekinthető: 2021.október 28-ig

Facebook

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    -csak nem attól lett nagy művész, hogy az elhunyt Zoltai Gusztáv leánya, esetleg valami rokona…
    Tartok tőle, hogy igen…
    De nem gond! A kisajátított kirekesztő média pótolhatja az esetleg hiányzó tehetséget…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top