+ Tudomány

Az AstraZeneca vakcinájának ritka idegrendszeri mellékhatására derült fény

fotó: pexels
Keresés a weben

Az Európai gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte.

Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercégvakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Gyzoltan szerint:

  A jelzett, és tudott, 833 embernek 100 százalékosan nem vált be a vakcina.., mint olvashattuk, 592 millió beadott adagból!
  Tudjuk, és tudomásul vettük, elfogadtuk, hogy minden orvosi beavatkozásnak megvan a maga, esetenként végzetes, kockázata…
  Nos, talán megfontolandó lenne az egész világon betiltani a közlekedési, szállítási eszközök, munkagépek használatát, létét, a nap mint nap okozott súlyos és halálos balesetek okán!
  Mégsem tesszük! Okkal! -pedig a napi súlyos balesetek mutató számai ezt akár indokolhatná is…
  Higgyünk az életben, higgyünk Istenünkben! Bízzunk őrangyalunkban!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top