+ Irodalom

Amikor a filozófust tőzsdére viszik

Töltőtoll és Tőzsde 19. – Filozófus a tőzsdén

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. A sorozat utolsó témájaként: Filozófus a tőzsdén.

Plótinosz egyiptomi-görög származású filozófus volt a harmadik században. Tanításában és szellemiségében az Egy, mint (Isteni) központi fogalom állt, amely egy ideális világ legfőbb rendezőelvének tekinthető. Az Egy, mint abszolút jóság és abszolút tökéletesség sugárzik ki a világba, mindennek az oka és a kezdete. Az ember a szellemi, a lelki szférákkal való kapcsolata során kerülhet közel az Egyhez. Az anyagi világ a szellemi világ árnyéka, az Egy kiterjedése. Az Egy élő folyamat, amihez törekedni kell visszatérnie az embernek.

Plótinosz tőzsdére megy

A filozófus munkássága erőteljes hatással volt a magyar befektetők egy szűk csoportjára, hiszen a szerteágazó tevékenységet végző befektetési holdingjuk neve is ez lett: Plotinus. A 2010-es évek elején tőzsdére vitték a céget, ezáltal a nyilvánosság számára is elérhetőek lettek a részvények. Költői képpel és egy kis túlzással úgy is mondhatnánk: az Egy kiáradt önmagából.

Plotinus fénnyel tölti be a börzét

Az 1990 utáni újkori magyar tőzsde egyik példaértékű sikere lett a Plotinus. Ragyogott, tündökölt, fénnyel töltötte be a teret. Több milliárd forintnyi nyereséget termelt, az államkasszába sok adót fizetett be, a cég részvényesei pedig többszörözték a befektetett tőkéjüket. Prudens és átlátható tevékenysége emelte a hazai gazdasági és befektetési kultúra nívóját. Talán a természet ritmikusságát követve azonban, ahogy az Egy kiáradt, az Egy később vissza is vonult.

Hét év után megszűnik

A cég részvényeit visszavásárolták, a menedzsmentet és a tulajdonosi kört átalakították, szóval a társaság teljes tevékenységét és tartalmát megváltoztatták. A cég nevét is. Plotinus eltűnt, megszűnt létezni. Csupán néhány befektető emlékeiben él tovább. Archivált akták és dokumentumok maradtak csak utána a megfelelő hivatalok polcain.

Aki hosszú időt töltött el Plotinus mester társaságban, annak emlékei egy életre szólóak, valószínűleg szépek és kellemesek. Jól járt közelségében az ember. A társaságában tanult is, pénzt is keresett, úgy is mondhatnánk, egy ideál közelében ülhetett. Az élet azonban halad tovább.

Plótinosz után

Az emberiség tűnődői és gondolkodói minden egyes korban keresték és kutatták a nehéz kérdésekre a válaszokat. Különböző eredményre jutottak. A filozófus Plótinosz utáni évszázadban vetette papírra felismeréseit az egyiptomi alkimista, Zószimosz, akinek munkásságából ismerhető egy bizonyos Mária axióma: „Az egyből kettő lesz, a kettőből három, és a harmadikból lesz aztán az egy, mint a negyedik.”

Elmélkedésre késztetett ez sokakat a következő évszázadokban.

Így történt ez több, mint 1600 évvel Zószimosz után a svájci hegyek havas lábainál is. Zószimosz és a fenti számsor hosszú töprengésre késztette ugyanis a lélektan egyik kiválóságát, a híres svájci pszichológust C.G. Jungot, és egyik legkiemelkedőbb tanítványát Marie-Louise Franzt, a zürichi tó hűs vizű partjainál. A személyiség fejlődésének, magának az indiviuációs folyamatnak látták benne a korabeli lenyomatát.

Plótinosz, Zószimosz, Jung, Zürich, Pest, tőzsde, részvények, alkímiai, lélektan, rendszerek és emberek. A világ sok-sok kérdés körül kevereg és kavarog, válaszok jönnek-mennek, hogy aztán újabb és újabb kérdések szülessenek. Egy, kettő, három, négy, és újra egy. Az Egy kiárad, az Egy visszavonul. Napfelkeltét követi a naplemente, a Hold is feljön, aztán a sűrű sötét égbolton ragyognak a távolban apró, fénylő csillagok.

Egy mandala
belseje pulzál, egy tó
mélye pislog.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    A tényekre alapozott bejegyzéseim igazán tűrheti ideig szerepeltek letörlésük előtt, akár elégedett is lehetnék…
    De nem lehetek; a kutya ugat, a karaván halad…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top