+ Irodalom

Amikor ez a nő megszólal, mások elhallgatnak

Töltőtoll és Tőzsde 18. – Frigyláda a Wall Streeten

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Frigyláda a Wall Streeten.

A papi kaszt, a kohaniták feladata volt, hogy a Frigyláda körüli szertartásokat elvégezzék a Szentélyben. A kiválasztott férfiak szerepe volt ez már Mózes korától kezdve hosszú évszázadokon át. Kalandos útja volt aztán a ládának, hiszen a törzzsel együtt vándorolt a sivatagban, vagy templom mélyén állt, kerubok őrizték, emberek félték, látott harcot, békét, királyt és papot, szenteket és bűnösöket egyaránt. Aztán nyoma veszett. A történelem fogaskerekei bedarálták, nyomát a sivatagi homok és a szelek befújták, hogy aztán sok száz év múlva felbukkanjon ott, ahol senki sem várná, New Yorkban a Wall Streeten.

A tőzsde világának egyik legfontosabb „temploma” a Wall Streeten székelő New York Stock Exchange, és neki is megvannak a maga papjai. Azok akik ég és föld között közvetítenek, akik utat mutatnak, akik múltat, jelent és jövőt kutatnak. Vagyonkezelőként dolgoznak és a számok mágiájával foglalkoznak. Amikor megszólalnak, mások elhallgatnak. Figyelem és áhítat övezi minden szavukat.

A modernkori pénzvilág hagyományai is úgy alakultak, hogy legfőbb mágusai, a hatalmas összegeket mozgató vagyonkezelők általában férfiak. Az új évezred küszöbén azonban egy különös varázslónő is helyet követelt magának e díszes társaságban. Nem ok nélkül, nem érdemtelenül, hiszen sok évtizednyi munka áll mögötte, és eredményei a legfontosabb emberek közé pozícionálta magát. Ott ül most már ő is az univerzum mesterei között, és amikor megszólal, mások elhallgatnak. Cathie Wood-nak hívják. Ismerjük meg most egy picit közelebbről!

Cathie Wood és az Ark

Egyszerű halandóként kezdte a pénzügyi világ ranglétrájának alján. Asszisztensként, elemzőként, befektetési alapkezelőként, aztán a hosszú évtizedek után elindult önmaga útján. Magához vette varázsbotját és saját vagyonkezelő céget hozott létre, aminek neve: Ark Invest. (Ark, mint Active Research Knowledge.)

A hagyományos befektetésekhez képest, Cathie Wood cége kifejezetten a legújabb technológiai fejlesztésekre specializálódott. Ezeket elemzik és kutatják a csapatával, és ezen újkori technológiai tudás legígéretesebb vállalkozásaiba fektetnek be pénzt. A bizalom megvan Cathie Wood és cége iránt, hiszen már 20 milliárd dollár felett van a rájuk bízott pénz nagysága. Ekkora vagyon kezeléséhez nem árt, ha az ember kellően megfontolt és bölcs. Génkutatás, robotizáció, elektromos autózás és kriptovaluták. Ezen területek ígéretes vállalatait keresi az Ark. Kifejezetten olyan területekre csoportosítják a pénzeket, ami a jövő fejlődéséről, a haladásról, az emberiségnek, és magának a Teremtésnek a következő lépcsőfokairól szól. Álljunk meg azonban itt egy pillanatra!

Szó volt már róla, hogy a cég neve az Active Research Knowledge szóösszetétel rövidítése, amely kifejezően jeleníti meg a cég elkötelezettségét a tudás alapos feltérképezése iránt. Azonban van itt még más is. Sokkal több mindent rejt ez a név, és ahhoz, hogy megfejtsük, meg kell ismerni jobban Cathie Wood-ot:

57 évesen indította be a cégét. Azt hiszem elmondható, hogy ez bátorságra vall! Más kultúrkörnyezetben az ilyen korú nők már inkább csak a nyugdíjra készülnek. Cathie nem így tett. Új fejezetet nyitott az életében. Nem félt a változástól, hiszen gyerekkorában többször is költözött a család, ráadásul bevándorló szülők gyermeke, így génjeiben hordozta az élet változásaival szembeni bátorságot. Ebben a lépésben talán az is hozzásegítette, ami a karrierje során többször is megmutatkozott, hogy hosszútávú perspektívában néz a jövőre. Nem a holnapra tervez, messzebbre tekint.

A vihar közepén

A pénzügyek világában azonban adódnak olyan helyzetek, amikor még a legalaposabb, legbölcsebb és legtürelmesebb Cathie Wood-ok is idegtépő kihívások közé kerülnek. Hatalmas gazdasági és piaci turbulenciák zajlottak le a 2000-es évek második felében, és ezeket nehezen élte át Cathie Wood is. Mélyen elkötelezett hívőként azonban a Bibliához fordult eligazításért és tanácsért.

Ebben a nehéz periódusban megérintette a Frigyládának a története. Különösen az, hogy a korabeli törzsek a nehéz helyzetekben, a csatáknál önmaguk előtt vitték a Frigyládát, mint Istenük legfőbb szimbólumát. Cathie is egyfajta csatában, hatalmas pénzügyi küzdelmekben érezte magát. Aztán letisztult körülötte a helyzet, és felismerte hogy új utakon kell elindulnia. Létrehozta ekkor a saját cégét, az Ark Invest-et, az Active Research Knowledge vállalatot, amely név rövidítésének, az Ark-nak van egy külön jelentése is: Ark of the covenant. A szövetség ládája. A Frigyláda.

Cathie meggyőződése, hogy az emberiség fejlődése Isten kezében van. És hiszi, hogy ő, mint vagyonkezelő a leghelyesebb dolog amit tehet, ha a rá bízott pénzt a fejlődésben élenjáró technológiák és cégek rendelkezésére bocsátja. Így segítheti a világ fejlődését, a teremtést, azaz Isten munkáját. A jövő technológiai iparágaiba fektet tehát, ezekről mesél az embereknek, ezeket kutatja, ezeket figyeli. A holnaputánra tekint. Csapatával, az együtt gondolkodó törzzsel pedig napról napra haladnak a sivatagban, és maguk előtt hordozzák legfőbb szövetségüket, cégüket az Ark-ot, vagyis magát a Frigyládát.

Hajnalt köszönt a
sivatagi törzs, kopott
sarun porszemek.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    Ugyan már! Ez is karrier?
    Hol marad el ez Kornfeld Zsigmondétól, ki, úgy tudom rőfössegédként kezdte Prágában, majd Bécs következett, ott már a spirói rasszista kifinomultság okán immár a bankszférában, hogy aztán átránduljon a nagyobb koncot ígérő Budapestre, ahol-is a Hitel-bank elnöke, vezérigazgatója, plusz a tőzsde elnöke vált belőle, hogy aztán a Magyar Főrendiház tagjaként, báró Kornfeld Zsigmondként búcsúzzon világunktól…
    -mert már az 1800-as években is ezt jelentette a tornádó erejű zsidó hátszél…
    Ugyan nem nagyon publikálják, de Ferenc József királyunk százszámra adományozta a nemességet, a bárósságot a zsidóság számára, a Zsidó Lexikon tanúsága szerint.

  2. Gyzoltan szerint:

    Ki is vette át a Hitelbankot? Az idősebb Chorin Ferenc, kinek javára írható, hogy mint a GYOSZ elnöke, kellő eréllyel állt ki a Monarchiában a magyarországi gazdasági érdekekért, hogy Magyarország, súlyának megfelelően kapjon állami megrendeléseket…
    Nincs ember, ki kitalálná, hogy ki következett a Hitelbank élén!
    Nos elárulom: az ifjabb, a „kis” Chorin Ferenc. Ő arról is nevezetes, hogy egy kisebb hálás zsidó közösség vezetőjeként, biztosította Portugáliában Horthy Miklós és családjának polgári jólétét az emigrációban…
    Késői utóduk, a Skálánál alapozó, Demján Sándor is szépen tett a magyarság pénzügyi tartalékainak megcsapolásáért.., minek révén igen rövid idő alatt lett sokszoros milliárdos…
    Amerika?! -nem kell nekünk máig sem Amerikába mennünk szédületes karrierért…
    A politikai bűnöző Horn Gyula iránymutatása időtálló: „A politikai hatalmat, befolyást, gazdasági tőkére kell váltani!” -meg is tették az Isten-adták… Sokan akkor alapoztak a mának…
    Na! És?

  3. Gyzoltan szerint:

    Naés!? A téma iránya lezárva! Már az is sok, sokk, sokaknak, hogy szó érheti a gyilkos bolsevista elvtársakat, a világpolgár internacionalista bolsevista bandát…
    Az csak teljesen véletlen, hogy meghatározó többségük éppen zsidó…
    Ugyanezen okból a mához, a ma politikai pojácáihoz nyúlni sem ildomos…
    Eszem ágában sincs ujjat-húzni a hatalommal, s az egy húron pendülő, támogató ellenzékével…
    A leosztás már régen megtörtént.., a magyarságtól, tőlünk függetlenül…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top