+ Film

Posztumusz életműdíjjal tüntetik ki Jankovics Marcellt

Életműdíjat kap Tony Gatlif a 17. Cinefesten, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon posztumusz Életműdíjjal tüntetik ki Jankovics Marcellt, az Európai mozi nagykövete-díjat pedig Daniel Olbrychski lengyel színésznek adják.

A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif lesz. Az Algírban született rendező emlékezetes filmjei közé tartozik egyebek mellett a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom. A rendező a CineFest nyitóünnepségén veszi át az elismerést.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a CineFest idén posztumusz Életműdíjjal tiszteleg a májusban elhunyt Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotója, Sisyphus című alkotását már 1976-ban Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a Küzdők című filmjét Arany Pálmával tüntették ki Cannes-ban. Jankovics Marcell rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitézt. További neves alkotásai közé tartozik egyebek mellett a Magyar népmesék, a Fehérlófia, valamint az Ének a csodaszarvasról.

A CineFest a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. A lengyel színész 1965 óta játszik elsősorban lengyel és európai filmekben, de milliók láthatták Angelina Jolie partnereként a Salt ügynökben is. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, akinek szinte minden filmjében játszik. Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai közé tartoznak többek között A légió, a Minden eladó, valamint a Tájkép csata után című filmalkotások. A CineFesten Andrzej Wajdával közös alkotásuk, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt eposz, Az ígéret földje lesz látható.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagja Kollarik Tamás, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomás Pavlícek, a zsűri elnöke Tony Gatlif. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 10 és 18. között szervezik. Bővebb információk az eseményről www.cinefest.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top