+ Képzőművészet

Hangszobrot építenek szájharmonikákból

Keresés a weben

Használt szájharmonikákból kiszerelt lamellákból építenek úgynevezett hangszobrot az egykori berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszánál globális együttműködéssel és a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) támogatásával, a projektet szombaton mutatják be.

A WINDWALL című közösségi művészeti alkotás több ezer újrahasznosított szájharmonika-lamellasorból áll össze, amelyeket a Berlint és képletesen egész Európát évtizedekig kettéosztó fal East Side Gallery nevű megmaradt belvárosi szakaszánál építenek szoborrá.

“A szél által megszólaltatott hangszobor olyan magas, mint a berlini fal, ám vele ellentétben az embereket nem elválasztja, hanem összeköti őket egymással”

– írták a projektet a német főváros rangos kulturális alapjával (Hauptstadtkulturfonds – HKF) együtt támogató CHB közleményében.

Az első szakasz, a gyűjtés folyamata a végéhez közeledik. Eddig mintegy 4000 szájharmonikát küldtek Berlinbe szerte a világból, további küldemények úton vannak.

Szombaton a hangszobor már elkészült részét berlini, budapesti és bécsi hangművészek hozzák működésbe különböző módokon. Az eseményt koncertek kísérik, mások mellett Szabó Tamás szájharmonikás és Gál Csaba Boogie énekes, gitáros részvételével.

A WINDWALL a CHB zenei kurátora, Andyvazul projektje. A hangművész  2015-ben alkotott meg egy kísérleti hangszert, az úgynevezett diszharmonikát, és felhívást intézett a nemzetközi szájharmonika-közösséghez, hogy vegyenek részt a WINDWALL közös felépítésében. A hangszobor a CHB-ban készül.

A projekt együttműködő partnerei közé tartozik több világhírű szájharmonika-gyártó, a fal történetét kutató közalapítvány (Stiftung Berliner Mauer) és a berlini osztrák kulturális intézet (Österreichisches Kulturforum).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top