+ Irodalom

Hemingway hogyan építette föl pénzügyi portfólióját?

Töltőtoll és Tőzsde 16. – Hemingway pénzügyi portfóliója

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Hemingway pénzügyi portfóliója.

Nagydarab marcona férfi zilált borostával néz ablakon át a távolba, az előtte elterülő kietlen tájba. Mellette az asztalon italos üveg, fegyver, térképek és írógép. Vastag, kötött pulóvere viseltes, talán épp egy közeli halásztól kapta nemrég kölcsön. Nem, ez nem egy divatos borotva reklám nyitóképe, hanem ahogy a képzeletemben megjelenik a kalandos életű író, a híres Ernest Hemingway. Ilyesmi kép fogad mindig, amikor eszembe jut.

Háborúkban vett részt és különböző utazásokon, tudósítások, sérülések, vadászatok, puskák, nők, válás, írás, piálás, szóval zajlott körülötte az élet rendesen. Az irodalmi Nobel-díj bizottság véleménye szerint művészetének csúcspontja Az öreg halász és a tenger című regénye volt. Jellemző, hogy a díjat személyesen nem tudta átvenni, mert épp egy repülőszerencsétlenség érte. Gépe lezuhant Afrika fölött, de túlélte. Vajon mit hagyott maga után akkor, amikor már tényleg bekövetkezett az elkerülhetetlen? Mi maradt utána a halálakor? Kalandos élet, kiváló könyvek, róla készült remek fotók, és még valami különös dolog. Egy jól összeállított pénzügyi portfólió.

Hemingway a halála után jelentős vagyont hagyott özvegyére. Eszes ember volt, mert a kalandokon és az italon túl, a pénzének egy jelentős részét azért mégiscsak befektette. Egy millió dollár körüli vagyont hagyott hátra.

1961-es halálakor pénzének nagy része részvényekben és kötvényekben volt. Részvénybefektetése közel 40 nagyvállalat papírjaiból állt. Ilyenek, mint pl: Kodak, General Motors, Bethlehem Steel, American Telephone and Telegraph stb. A korabeli kalkulációk szerint ezekből a céges tulajdonrészekből több bevétele volt Hemingwaynek a halálát megelőző években, mint az írói tevékenységéből. Úgy tűnik, valóban okos befektető volt, hiszen eltérő iparágak, különböző nagy és stabil cégeibe fektette a vagyonát. A pénzügyes szakma ezt így fogalmazza meg: diverzifikált portfóliót épített.

A kalandos és sikeres életen túl azonban az öreg halászhoz, Santiagóhoz hasonlóan Hemingway is heroikus küzdelmet folytatott lelkének tengerében dúló démonjaival, hiszen életétől is hasonlóképpen búcsúzott, mint az apja: saját kezűleg és golyó által.

Rumot kortyol egy
halász, esti tengeren
vérfolt lebeg.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top