+ Természet

A remeterákok izgalmi állapotba kerülnek és beindulnak a műanyag adalékanyagától

Szexuális izgalomszerű állapotba kerülhetnek a remeterákok az óceáni műanyaghulladékokból kioldódó egyik adalékanyag hatására – állapították meg szakemberek.

Az angliai Hull Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás, a műanyaghulladékok és különböző molekulák együttesen milyen hatással vannak a tengeri fajokra.

A Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az oleamid nevű adalékanyag hatására – amely bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert – emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez.

„A tanulmányunk azt mutatja, hogy az oleamid vonzza a remeterákokat”

– mondta Paula Schirrmacher doktoranduszjelölt, a kutatócsoport tagja.

A szakember szerint az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket.

A PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top