+ Oktatás

Rasszizmus miatt távolítottak el egy sziklát

Rasszizmusra  hivatkozva távolíttattak el egy sziklát a Wisconsini Egyetem madisoni kampuszáról, miután az egyetem fekete diákmozgalma és más diákszervezetek tiltakoztak az ellen, hogy a sziklát mintegy 100 évvel ezelőtti odaszállításakor „négerfejnek” nevezték – jelentette a Fox News amerikai hírcsatorna helyi idő szerint vasárnap.

Akkor ez bevett gyakorlat volt a szokásosnál sötétebb szikláknál -idézte fel a Fox News, kiemelve, hogy a Wisconsin State Journal 1920-as években megjelent egyik tudósítása nevezte így a sziklát, ami miatt most a tiltakozások kezdődtek.

Magának a sziklának egyébként az égvilágon semmi köze nem volt a rasszizmushoz vagy bármelyik etnikumhoz. Az egyetem 1925-ben ásatta ki és szállíttatta a kampuszra, ahol az egyetem egykori elnökének, Thomas Crowder Chamberlin geológusnak állítottak vele emléket. A 70 tonnás sziklát egy domb tetején helyezték el, nagyjából a felső fél métere volt látható a föld felszíne felett. A szikla ritkaságnak számít, mert kétmilliárd éves, és valószínűleg egy gleccserrel érkezett Kanadából Wisconsinba.

Egyetemi kutatók nem találták nyomát annak, hogy máskor is „négerfejnek” nevezte volna bárki a kőtömböt, ám arra találtak bizonyítékot, hogy a rasszista nézetei miatt hírhedtté vált Ku Klux Klan aktív volt a kampuszon a szikla elhelyezésének idején.

Juliana Bennett, aki a diákságot képviseli a madisoni városi tanácsnál, rasszista emlékműnek nevezte a sziklát, amelynek elszállítása szerinte „kis lépés” abba az irányba, hogy az iskola „nyitottabbá és elfogadóbbá” váljék.

Az egyetem tájékoztatása szerint Chamberlinnek emléktáblát fognak avatni a kampuszon, a sziklát pedig az egyetem területének más részén helyezik el. A Fox News felidézte, hogy egyes diákszervezetek Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szobrának eltávolítását is követelték, de azt az egyetem elutasította.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Csipai Gábor szerint:

    Beteg, beteg világ…

  2. Gyzoltan szerint:

    Működik ez kérem!
    Jákob után szabadon..!
    A cionizmus báránybőrbe bújt liberális ordas terroristái számára teljesen mindegy, hogy mivel, mely alkalomból, mely okból, miként kezdik ki, osszák meg a közösségeket, a társadalmakat, a nemzeteket..! A lényeg a megosztás, a szembefordítás!
    Ma már, a legkisebb sejtközösséget, a családokat is, támadásuk, merényletük, epicentrumába helyezték a szivárványos genderizmuson-gengszterizmuson keresztül!
    Mikor ébred fel a világ? Mikor ébred rá a világ?
    Mikor teszi fel a kérdést: „hogy miért mindig a zsidók?”
    Az a zsidóság, mely a megosztó, szembefordító „izmusok” tömegét szabadította a világuralmuk alá hajtott emberiségre!
    Ami meg a rasszizmust illeti; a zsidó nem alkuszik, ő zsidó New Yorkban is, Londonban is, Párizsban is, Budapesten is, a szigorú rabbik által szigorúan őrzött, védett vallásuk égisze alatt…
    Miért is adnák fel kiváltságos, rasszista helyzetüket?
    Maradnak a tradíciók mellett, évszázadok, évezredek hite mellett, s vallják, sajnos nagy igazságtartalommal:
    „-a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék.”

  3. Czebe Tóth Krisztina szerint:

    Más helyre rakják át a sziklát. KEVÉÉÉÉS….Fel kell darabolni…..:-)))))))

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top