érdi péter rangsorolás ranking typotex
+ Irodalom

Ez a legjobb könyv a rangsorolásról!

Az ember szinte mindent rangsorol. Ez néha jó, néha viszont nem több, mint az objektivitás látszatát keltő manipuláció. Érdi Péter végiggondolta…

Keresés a weben

Érdi Péter: Rangsorolás / Egy össznépi társasjáték íratlan szabályai [RANKING. The Unwritten Rules of The Social Game We All Play] – Typotex Kiadó, 2021 – fordította Boross Ottilia – 264 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-4931-35-5

TOP10, TOP100… egyetem, könyv, étel, stb.

Az emberek rangsorolnak. Gyakorlatilag mindig, mindent, mindenhol. Bármit és bármikor. A rang(sorolási) kórság úgy hozzánk nőtt, és belénk épült, hogy észre sem vesszük. Velünk van az ősidők óta, és még annál is régebben. Éppen ezért el sem gondolkodunk rajta. Pedig, ha a jelenségre felfigyelünk, és túllépünk azon, hogy kor- és kórtünet, hallatlanul izgalmas dolgok derül(het)nek ki.

Érdi Péter nem csak felfigyelt a jelenségre,

de nekilátott szisztematikusan végiggondolni azt is, hogy miből következik a rangsorolás, és azt is, hogy mi következik a rangsorolásból. Érdi Péter olyan izgalmas és informatív könyvet írt, mely legalább annyira szórakoztató mint amennyire tanulságos. Biztosan befolyásolni fogja olvasói életét – ha nem is olyan mértékben, mint a mindenhol jelenlévő rangsorok.

A kötet angol nyelven született, és Ranking volt a címe,

a fordítás munkáját Boross Ottilia végezte el – neki köszönhetjük a BULLSHIT MUNKÁK című kötetet is – nagyszerűen, és a szerzővel szorosan együttműködve. Ennek is köszönhető, hogy a könyv odafigyel a „helyi adottságokra”, s közel áll a magyar olvasóhoz.

„Rangsorolás-történeti” áttekintést

is kapunk a kötetből, s ez a magyarázó áttekintés az álltavilágtól az emberen keresztül a világhálóig vezet, megmutatja a természetes alapokat – és az ebben rejlő befolyásoló tényezőket – ugyanúgy, mint a tudatos/tudatlan manipulációt és annak tudatos/tudatlan befogadóit. Foglakozik a társadalmi folyamatok mérhetőségének problémáival, hátulütőivel, hatásaival és lehetséges következményeivel.

A felvethető rangsor-kérdések száma szinte végtelen,

de Érdi Péter – egészen elképesztő módon – képes arra, hogy az olvasó figyelmét olyan témákkal ragalja meg, amelyek a többséget érdeklik/izgatják. Így – ha röviden is, de szó esik a politikai elfogultság manipulálásáról és az álhírekről is – a bizalommal élésről és visszaélésről:

Hogyan (ne) vásároljunk fűnyírót?!

…és hogyan találjunk párt magunknak az algoritmusok által befolyásolt és ajánlásokkal teletűzdelt világban.

„Édesem, kimerítettem lehetőségeim 37 százalékát, és mivel valamivel jobbnak tűnsz, mint azok a rémes nőszemélyek, akikkel eddig pechemre összeakadtam, matematikaprofesszorom tanácsa szerint téged kell, feleségül kérjelek!”

– persze, ez csak egy vicc, de mint minden jó vicc, ez a megragadja a valóság egy szeletét.

Érdi Péter könyve azért is vezetheti a rangsorolásról szóló könyvek TOP10-es listáját, mert az, amiről ír, akkor is az olvasóval marad, amikor már régen elolvasta a könyvet. Sőt talán akkor is, amikor már meg is feledkezett arról, hogy valaha olvasott könyvet rangsorolásról.

(…meg persze azért is vezetheti nálam Érdi Péter kötete a rangsorolásról írott könyvek TOP100-as listáját, mert egyetlen más összefoglaló művet sem olvastam még a témában.)

Ez a legjobb könyv a rangsorolásról!
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    A képre tekintve ugyan miért a kifinomult zsidó felsőbbrendűséget hirdető Spíró jelenik meg?
    -mint mindig, most is, a kirekesztők igazítanak el bennünket…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top