+ Tudomány

Új fajta vírusvariáns fejlődhet ki az amerikai fehérfarkú szarvasokban

A fehérfarkú szarvasok vagy más néven virginiai szarvasok (Odocoileus virginianus) több mint egyharmada megfertőződhetett az új típusú koronavírussal az Egyesült Államok négy államában – állapították meg szakember.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium alá tartozó állat- és növényegészségügyi hatóság (APHIS) az Illinois, New York és Pennsylvania államok területéről begyűjtött 481 minta 33 százalékában mutatott ki a SARS-CoV-2 ellen termelt antitesteket – olvasható a The Independent című brit lap internetes oldalán. Michiganben a szarvasok kétharmada fertőződhetett meg a vírussal.

Az APHIS szerint ugyanakkor a vizsgált szarvaspopulációk egyikénél sem észlelték a Covid-19 klinikai tüneteit a mintagyűjtés időszakában, amely 2020 januárjában kezdődött és 2021-ben is folytatódott.

A 2021-ben gyűjtött minták 40 százalékában mutattak ki ellenanyagot.

Az egyelőre szakértői lektorálás előtt álló tanulmány készítői szerint az eredmények nem meglepőek, ugyanis a fehérfarkú szarvasok nagy számban fordulnak elő az Egyesült Államokban, fogékonyak a vírusra és gyakran kerülnek közeli kontaktusba az emberekkel.

A kutatók ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy egy új gazdaszervezet tartós megfertőződése a vírus alkalmazkodását, új törzsek kifejlődését eredményezheti és olyan variánsok megjelenését, amelyek másképpen fertőznek, okoznak betegséget és reagálnak az oltásokra.

A szakemberek úgy vélik, hogy a vírus olyan tevékenységek révén kerülhetett át az emberekről az állatokra, mint a természetmegóvási munkálatok, a szafari turizmus, az etetés és a vadászat. Emellett a szennyezett vízforrásokkal való érintkezést sem lehet kizárni, noha a SARS-CoV-2 szennyvízzel terjedése egyelőre nem bizonyított, valamint az egyéb fertőzött állatfajokat sem lehet kizárni.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további megfigyeléseket kell végezni annak megállapítására, hogy a szarvasok milyen mértékben vannak kitéve a koronavírusnak és valóban megfertőződtek-e.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top