+ Jegyzet

Tényleg megsütjük önmagunkat?

1 pikoWatt nagyságrendű energiaintenzitás van a térben körülöttünk. Mindannyiunk körül és mindenhol. Az autópályán, a búzatáblában, a város szélén és közepén, mindenhol. Akár ott vagyunk, akár nem. A nagyvárosok környékén ez az „energianyomás” még ennél is nagyobb, mert a kommunikáció is nagyobb léptékű. Megfelelően szerkesztett eszközzel ki is mérhető. Ez az érték egy közönséges porszívó teljesítményének 1 billiomod része.

Mert a tér tele van kommunikációs kvantumjellel körülöttünk. Egyébként honnan jutnánk internethez, facebookhoz, YouTube-hoz, mobiltelefonhoz és még ki tudja, mi minden máshoz szinte korlátozás nélkül. Nélkülük már el sem is képzelhető az életünk. De, akinek elképzelhető, az sem menekülhet. Akár van eszköze, akár nincs. Akár akarod, akár nem. Be vagy kerítve.

Telefonálunk, zombiként ülünk a mobil telefonjainkkal, számítógépeinkkel a metróban, a buszon és gyakorlatilag mindenhol, de főleg otthon. A temérdek kvantumjel egymással ütközik. Hasonlatos azzal, mint amikor furakodsz előre-hátra-oldalra, vagy felfelé-lefelé a tömegben. A konfliktus elkerülhetetlen, de menni meg kell. Csodálkozol, hogy kimelegedsz? Meg azok is, akikkel meg kell küzdened?

Pontosan így van ez ezekkel az információs kvantumjelekkel is. Minél nagyobb az igény, minél több a fogyasztó, annál nagyobb a szolgáltatás, a fejlődő konfliktus és a hőhatás. Erre aztán még rátesz a napsugárzás és itt állunk már majdnem megsülve. A jéghegyek olvadnak, a ribizlibokrok kiégnek.

Ez az 1 pikowatt a ma körülményei között, durván 0,1 C fokkal emeli meg az éves középhőmérsékletet. Ami 10 év alatt nyilván 1 fok, 20 év alatt meg kettő – ha ezen a szinten most megállunk. Egyébként meg hajrá. Szerezd be a jeges sapkát.

Arról, hogy van-e üvegház hatás, vagy sem, hogy mit mivel váltsunk ki és mikor és hogy a klímaváltozás a bolygónk működésének természetes és ismétlődő tulajdonsága, vagy sem, arról továbbra is lehet vitázni. De elég nekünk ez a jelenlegi 1 pikoWatt teher is.

Ahogy ránézel a diagramra azt kérdezheted: talán a televízióval kezdtük a 60-as években? De az utóbbi 10 évben az biztos, hogy igencsak ráléptünk az informatikai gázpedálra.

Kiss Zoltán J

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Torma István szerint:

    Te nagyon sötét ember. Riogatsz, te magad írod le, hogy egy egyszerű porszívó mennyivel nagyobb elektroszmogot okoz. Miért jó ez Neked? Az olvasottságot akarod növelni? Híradástechnikus vagyok és
    elkerülhetetlen az elektronikus szemetelés, mint a hülye emberek vélemény nyilvánítása, cikk írása

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top