covid-typotex
+ Irodalom

A Covid megy, a pandémia marad? – kisokos akárkinek

Eleged van abból, hogy a tízmillió virológus országában élsz, ahol mindenki mindenhez ért? Ez a könyv segít eligazodni!

Kun Ádám / Kozák Eszter / Mokos Judit / Rózsa Lajos: Covid, olyan, mint az influenza, csak halálosabb / Útikalauz járványokhoz, nem csak stopposoknak – Typotex Kiadó, 2021 – 192 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-4931-49-2

A jelenleg is folyamatban lévő pandémiához hasonló helyzettel korábban nem találkozott az emberiség. Persze, voltak járványok, de a világ egymástól távoli zugai nem voltak ilyen közel egymáshoz, nem állt rendelkezésre akkora tudásmennyiség, mint napjainkban, nem terjedt az információ a vírusnál is gyorsabban… és akkor még nem is beszéltünk az információ minőségéről!

A tudósok tudományos bikkfanyelven kommunikálnak, s a hétköznapi hírfogyasztó ellentmondást vél felfedezni a különböző szaktekintélyek megnyilvánulásai között. Ráadásul egy olyan világban élünk, ahol az információáramlás annyira demokratikus és szabályozhatatlan, hogy a legelborultabb téveszméseknek is jut hely és népszerűség. Bár szinte minden a Covid körül forog, s minden hírblokkban szerepel valami a vírussal és/vagy az oltással kapcsolatban, mégsem érezhetjük magunkat tájékozottnak Covid-ügyben.

Az egymásnak ellentmondó közlések, a hektikusan változó, bizalmat romboló kormányzati intézkedések, a vírustagadók és oltásszkeptikusok nyomulása… Mind-mind olyan tényező, ami nehézzé teszi a tájékozódást.

A hiteles információ „tű a szénakazalban”?

A helyzet talán ennél is macerásabb, inkább mintha egy bizonyos szénaszálat keresnénk a szénakazalban. Tényleg nem egyszerű az egész, s aki a kocsmai véleménynyilvánításon túl megbízható és megalapozott tudásra vágyik, az nincs könnyű helyzetben.

A tényeken alapuló ismeretek rendelkezésre állnak,

csak ki az, aki megtalálja őket ebben a csiricsáré médiazajban? A XXI. századi trenddel szemben (ahol az internnettől várjuk a megoldást), a Typotex Kiadó egy oldschool megoldással állt elő: a legégetőbb kérdésről könyvet adtak ki! Talán azt gondolták – szerintem joggal – hogy a papírra kinyomtatott szó még mindig megbízhatóbb, mint a világháló. Hiszen ez nem változik napról-napra, és a szerzők a nevükkel vállalják mindazt, amit el akarnak mondani.

A könyv a Covidról szól, de nem csak arról!

A négy szerző együttműködésében született ismereterjesztő kötet túlmutat az aktuális információkon, nem csak a tudományos „vakert” teszi közérthetővé, de szemléletet is formál. A szerzők az alapoktól indulnak, s helyre teszik azt, amit ebben a témában már a középiskolai biológiaórán megtanulhattunk volna… ha lett volna tétje.

Szórakoztatóan és izgalmasan mesélnek

a tudomány(osság) útjáról, annak buktatóiról és erényeiről, s az általuk/miattuk/belőlük kibomló lehetőségekről. Az olvasót kézen fogva vezetik el a Covid-járvány megértéséhez, és még annál is tovább!

Ez a könyv nem évül el a Covid kifulladásával,

az olvasó akkor is kapaszkodót találhat, amikor a következő – ma még ismeretlen – nyavalya rászabadul a világra. A Covid, lássuk be, viszonylag barátságos – „olyan, mint az influenza, csak halálosabb”… De ne legyenek kétségeink, jön/jöhet másik kórság, ami nagyobbat kaszál, s nagyobb riadalmat, komolyabb kapkodást kelt. Na, akkor is hasznosak lesznek azok az információk, melyeket Kun Ádám, Kozák Eszter, Mokos Judit és Rózsa Lajos közös kötetéből megszerezhetünk.

A Covid megy, a pandémia marad? – kisokos akárkinek
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top