+ Színház

Nemzetbiztonsági szempontból cenzúrázzák az orosz színházak előadásait

Megvizsgálja szeptemberben az orosz kultuszminisztérium társadalmi bizottsága, hogy a színházak repertoárpolitikája összhangban áll-e nemzeti fejlesztési és a nemzetbiztonsági stratégiával – jelentette ki Mihail Lermontov, a testület elnöke hétfőn az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Lermontov szerint a bizottsághoz több panasz érkezett be az állami finanszírozásban részesülő orosz színházak repertoárpolitikájával kapcsolatban. Mint mondta, társadalmi vitára kell bocsátani, hogy vajon ez összhangban áll-e a Vlagyimir Putyin elnök által nemrégiben elfogadott nemzetbiztonsági stratégiával.

A vitát a tisztségviselő szerint a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium képviselőinek bevonásával szándékoznak lebonyolítani. Az eljárás határidejét Lermontov nem nevezte meg.

A színházi repertoárokat mások mellett Szvjatoszlav Ribasz író is bírálta, aki egy, a múlt hónapban a Lityeraturnaja Gazeta hasábjain megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy egyes bemutatott darabok nincsenek összhangban a július 2-án kiadott, a nemzetbiztonsági stratégiát taglaló elnöki rendeletben is megfogalmazott nemzeti eszmével.

Ribasz emlékeztetett az 2015-ben kirobbant botrányra, amikor Borisz Mezdricset, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera- és Balettszínház volt igazgatóját és Tyimofej Kuljabint, a Tannhäuser opera rendezőjét a hívők érzelmeinek megsértésével vádolták. Felidézte a 2016-ban a vorkutai bányászati és közgazdasági főiskola 53, a Soros Alapítvány által kiadott történelem tankönyvével kapcsolatban kirobbant vitára is.

„A mindenütt jelen lévő Soros szellemében való értelmezési szabadságnak csak azután lett vége, hogy az egyikben (a könyvek egyikében) az orosz elnök elleni sértések szerepeltek”.

Ribasz szerint Prokofjev Háború és béke operájának a brit Graham Vick által a szentpétervári Mariinszkij Színházban színre vitt változata eltorzította Tolsztoj karaktereit, Natasa Rosztovát például prostituálnak állította be. Az amerikai John Neumeiert, aki a moszkvai Bolsoj Színházban rendezte meg az Anna Karenyinát, a cselekmény eltorzításával vádolta meg, amiért Karenyinből elnökjelöltet csinált.

Nehezményezte a Konsztantyin Bogomolov rendezésében a Csehov Moszkvai Művészszínházban színre vitt Muskétások a modern Oroszországban élnek, és „egyszerűen lubickolnak a mindent legyőző közönségességben”. Ribas ennek fényében pusztán figyelemelterelésnek minősítette, hogy a moszkvai Gorkij Művészszínház botrányt kavart azzal, hogy a Sztálinról szóló, A csodálatos grúz című darabban felléptette Olga Buzova felkapott hírességet.

Az író az orosz klasszikusok, a nemzetközi eszme „határozott és visszavonhatatlan” védelmére szólított fel. Követendő példaként a (második világháborús szovjet) „Győzelem” melletti kiállást nevezte meg.

Pogár Demeter

7 hozzászólás

7 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    „Nemzetbiztonsági szempontból cenzúrázzák az orosz színházak előadásait”
    Ez nálunk kizárt, nem fordulhat elő!
    Nincs magyar nemzetbiztonsági szervezet…
    -csakis az izraeli titkosszolgálat magyarországi szervezetéről, kihelyezett szekciójáról értekezhetnénk, ha hagynák kifejteni…
    Igen jó példákkal szolgálhatnék…

  2. Gyzoltan szerint:

    Jó vagy rossz példának akár az USA is megteszi…
    Az USA-val kapcsolatban ismert Simon Peresz 2007-ben tett kijelentése; „Felvásároltuk Manhattant…”.
    -no persze, az idézet folytatható lenne, de kivételesen koncentráljunk az USA-ra!
    A kérdés az lehet, ugyan mennyire helytálló Peresz kijelentése?
    Valóban, avagy ködösített, hamis húrokat pendített?
    S mindez hogyan függ össze az orosz titkosszolgálattal..?

  3. Gyzoltan szerint:

    Az elhallgatás a hazugság kifinomult formája…
    Pont Simon Perez ne lett volna tisztában a valós helyzettel? -azzal a helyzettel melyet a cionista Deacon már a 1960-70-es évekre vonatkozóan oly érzékletesen ismertetett:
    „Az izraeli titkosszolgálat csápjai elértek az amerikai élet minden területére, nem valami baljós módon, mint ahogyan néha az ellenségei állították, hanem nyugodt, folyamatos formában, ami felölelte az emberekkel való barátkozást, a befolyásolásukat, lobbyk kialakítását és információk gyűjtését.
    Ez a befolyásolás kiterjedt az USA kongresszusára és a szenátusra, a Pentagonra, a védelmi és az elektromos iparra, a kutatólaboratóriumokra és olyan zsidó orientációjú szervezetekre mint a Rágalmazás Elleni Liga, a Zsidó Védelmi Bizottság, Szövetség Izraelért és a Zsidó Filantrópok Föderációja. Ezeknek a testületeknek némelyike fedőszervéül szolgált az információgyűjtésnek és csak kevés olyan kongresszusi bizottság létezik, amelyiknek valamelyik tagja vagy asszisztense ne látná el az izraeli hálózatot fontos anyaggal.”
    -és így tovább…
    Lehet tovább gondolni a viszonyokat, akár azon keresztül is, hogy rémlik, mintha Trump elnök is említette volna ezen „antiizé” szervezeteket…
    Talán mások is emlékeznek..?

  4. Gyzoltan szerint:

    Nos, a viszonyok…
    2012. december 20.-án hajnalok hajnalán, az internet előtt ülve hüledezve, szememnek sem hínve, olvasom az MTI közleményt, melyben Viktória Nuland „vadállamnak”, latorállamnak, azaz az USA-val szembeálló, ellenséges államnak bélyegezte Izraelt…
    Továbbá élesen kikelt a kettős vagy többes állampolgársággal rendelkező zsidók az Egyesült Államokkal szembeni, Izraelt kiszolgáló magatartása, cselekedetei okán…
    Szokatlan, egyenesen hihetetlen volt a közlemény, újra olvasgatva ízleltem a kitételeket…
    -bár ne tettem volna.., azonnal kellett volna másolni, amit meg is kíséreltem elkövetni…
    Talán egy, azaz 1 másodpercet késtem…
    Bár az eredeti szöveget jelöltem ki még, a másolásra már az alábbi „fésült” szöveg jelent meg, méltón az MTI kettős, vagy többes állampolgáraihoz:
    „24 óra |
    Külföld
    USA: Izrael szembemegy a béke ügyével

    MTI

    2012. december 19., szerda |
    Címkék
    usa, izrael, telepbővítés

    Az Egyesült Államok megkérdőjelezte kedden, hogy Izrael békét akarna kötni a palesztinokkal, miután legfontosabb közel-keleti szövetségese újabb, kelet-jeruzsálemi lakások építési tervét hagyta jóvá.
    Victoria Nuland, a külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: „ Tekintettel a jelentősebb mértékű telepbővítésre, a közelmúltbeli közleményekre és helyszíni fejleményekre, nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy Izrael kitart provokatív viselkedése mellett. Ezek az újabb és újabb bejelentések az új építkezésekről szembemennek a béke ügyével. Izrael vezetői szüntelenül azt mondják, hogy támogatják a kétállami megoldást, mégis, akcióik egyre nagyobb veszélybe sodorják ezt a célt” – közölte Nuland.
    Izrael hétfőn hagyta jóvá 1500 újabb lakás építésének tervét Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok hosszabb távon saját államuk fővárosává szeretnének tenni. Nem sokkal korábban – válaszul a palesztin államiság elismerésében lépést jelentő, november végi ENSZ-szavazásra – az izraeli kormány háromezer új lakás építését jelentette be, amivel éles nemzetközi bírálatokat váltott ki. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy európai tagállama nyilatkozatot készít elő, amelyben elítélnék a Kelet-Jeruzsálemben, valamint a Jordán folyó nyugati partján tervezett újabb izraeli telepbővítéseket.
    Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden ismét visszautasította a telepbővítés miatti nemzetközi bírálatokat, és leszögezte, hogy az építkezést nem állítják le. „Jeruzsálem Izrael állam örök fővárosa, és folytatjuk ott az építkezést” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az izraeliek nagy többsége az egységes Jeruzsálemben hisz.
    A telepbővítések ügye a béketárgyalások felújításának egyik fő akadálya. Nuland amerikai külügyi szóvivő felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy tartózkodjanak az egyoldalú és káros lépésektől, valamint törekedjenek a lehetőségek megteremtésére a közvetlen tárgyalások felújításához.”
    Ugyan, mi lehetett azon erőknek, politikusoknak további sorsa, kik pont Viktória Nulandot kényszerítették a közlemény leadására..?
    A következményeket, a „viszonyokat” mindenki átgondolhatja, annál is inkább, mert van némi áthallás, a magyar állapotokat is illetően…
    -és az oroszok..?

  5. Gyzoltan szerint:

    Igen, igen…
    Lenne mit kitárgyalni magyar viszonylatban is…
    Akár színházi előadásnak is lehet tekinteni az Olimpiát, mely napjainkban zajlik Tokióban…
    Volt Athénben is 2004-ben, emlékezetes színházi előadás…
    A törtető sportminiszterünk, ki éppen a regnáló miniszterelnököt szándékozott megpuccsolni, gyanítom, a pozícióját erősítő sportsikerek érdekében, hát.., hm.., talán olyan elvárásokat támasztott a sportvezetés felé, mely szégyenteljes, doppingbotránnyal terhelt szereplést eredményezett..
    A törtetés eredményes volt, kapcsolattartásában sem tehetünk szemrehányást…
    -mit nem írt meg az index, amit nem is minősítek;
    Izraeli katonák jöttek 2006 őszén Budapestre
    Index
    2013.04.25. 13:17 Módosítva: 2013.04.25. 17:56
    Százhúsz izraeli katona érkezett Magyarországra nem sokkal a 2006. október 23-i összecsapások előtt, hogy „rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzen” – derül ki a Stratfor amerikai hírszerzési cég elemzőinek összeesküvéselmélet-szerű elemekben gazdag levelezéséből, amelyet a WikiLeaks ma közölt. A WikiLeaks 2012-ben kezdte meg a birtokába jutott mintegy ötmillió straforos e-mail publikálását.

    „2006 őszén, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök idején egy izraeli gép szállt le a budapesti reptéren, 120 izraeli katonával a fedélzetén. A katonák azért érkeztek az országba, hogy rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzenek. A magyar média nem adott hírt a gép távozásáról. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy éppen ebben az időben az 1956-os forradalom 50. évfordulóján tartott békés megemlékezést azonosító szám nélküli, fekete maszkos rendőrök brutálisan szétverték” – írta 2010 márciusában a Stratfor egyik munkatársa, Klara E. Kiss-Kingston a szintén stratforos Sean Noonan-nek. Kiss-Kingston a 2010-es izraeli kémgépek magyarországi berepülése kapcsán elevenítette fel a magyar-izraeli titkosszolgálati kapcsolatokat.

  6. Gyzoltan szerint:

    Egy frappáns véleményt még idéznék még 2005-ből:
    ▓ „Az a szervezett erő, amely parancsra van jelen a médiában, és most rendkívül hallgatag,
    az a Moszad állománya. Az izraeli titkosszolgálat keresztbe-kasul átszövi a magyar közigazgatást, a tömegtájékoztatást, a hatalmi szerveket, beleértve a titkosszolgálatokat is. Olyanok vagyunk, mint egy lyukaktól hemzsegő ementáli sajt” – mondta a Demokratának
    K.J. egykori kémelhárító tiszt.

  7. Gyzoltan szerint:

    Mielőtt belefulladnék a téma végtelenségébe, a zsidóság magyarországi, nem éppen a magyarság javát szolgáló tevékenységébe, létébe, egy gondolat erejéig vegyük elő az oroszokat, ahol is, miniszter cáfolja a cenzorárlás elkövetését, hát lelke rajta…
    Nincs cenzori tevékenység, nincs „Pegazus-ügy”, nincs megfigyelés, nincs ellenőrzés, nincs ilyen-olyan terror, semmi sincs, békében élünk, s ez legyen elég…
    Az senkit ne zavarjon, hogy számunkra elképzelhetetlen erővel, tehetséggel, ötletességgel, végtelen pénzügyi eszközök felhasználásával, rettenetes erővel folyik, tart, mindenre kiterjedően, a háború! Mindenre kiterjedően.., egy adalék, hogy miként…
    Az Alliance Israelitée felhívása:

    „Testvérek! Hittestvérek! Az egész földkerekségen nincs egyetlen darab föld sem, amelyet könnyebben leigázhatnánk, mint Galíciát és Magyarországot. E két országnak mindenképpen a miénknek kell lennie, mert számunkra ott a legkedvezőbbek a körülmények. Ti, zsidó testvérek, fáradozzatok minden erőtökkel azon, hogy mindkét országot teljesen birtokotokba vehessétek, fáradozzatok, hogy minden keresztényt elűzzetek és teljesen úrrá legyetek. Törekedjetek, hogy mindent, amit ott még a keresztények birtokolnak, teljesen a kezetekbe vegyetek. Ha erre nem volna elegendő anyagi eszközötök, a párizsi szövetségünk minden erővel segíteni fog titeket. Erre a célra a szövetségünk máris gyűjtéseket rendez, és az adományok váratlan bőséggel folynak be pénztárunkba azzal a céllal, hogy a galíciai és magyarországi területeket a galíciaiak és magyarok kezéből kiragadjátok, és hogy azok kizárólag zsidó kézre kerüljenek. Az egész világ tőkései erre a célra nagy összegeket áldoznak s egyesülnek, hogy ezt a célt a legrövidebb idő alatt elérhessétek.”

    Russischen Invaliden (1910. dec. 30., 285. szám). Ebben jelent meg az Alliance Israelitée felhívása, amelyet magyar lapok is közöltek.

    -vitatkozzék róla aki akar…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top