+ Természet

Rejtélyes, hogy kaphatták el a szumátrai tigrisek a koronavírust

Megfertőződött koronavírussal két szumátrai tigris az indonéz főváros állatkertjében, de az állatok várhatóan felépülnek a betegségből – közölték vasárnap a jakartai hatóságok.

Indonéziában ez az első ismert esete állatok koronavírussal való megfertőződésének.

A Ragunan Állatkertben élő két nagymacska – a kilencéves Tino és a 12 éves Hari – július 10. körül kezdte mutatni a fertőzés tüneteit – tüsszögést, légzési nehézséget, étvágytalanságot -, és a július 14-én elvégzett teszt igazolta a fertőzöttségüket.

A beteg tigrisek gyógyszeres kezelésben részesülnek és szoros megfigyelés alatt állnak. A hatóságok szerint 10-12 napi kezelés után már javult az állapotuk, és számítani lehet a teljes felépülésükre.

Rejtély, hogy a nagymacskák miként kaphatták el a vírust, mert megbetegedésük idején az állatkert zárva tartott a járványügyi korlátozások miatt, a velük kapcsolatba került gondozóknak pedig negatív lett a tesztje.

A szumátrai tigris az egyetlen még élő indonéziai tigrisalfaj, két másik alfaj, a jávai és a bali tigris már kihalt. A szumátrait is kihalás fenyegeti, körülbelül 600 példány élhet már csak belőlük.

A tigrisek világnapja alkalmából, július 29-én szabadon engedtek egy nyugat-szumátrai védett erdőben egy nőstény tigrist, amelyet egy ültetvényről mentettek ki július 19-én. Az állat egészségi állapotának és magatartásának vizsgálata alapján a szakértők úgy értékelték, hogy a Sipogu nevű nagymacska visszatérhet természetes élőhelyére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top