+ Színház

3 távozó és 4 új színész Miskolci Nemzeti Színház évadzáróján

Fotó: Gálos Mihály Samu

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház július 31-én. Az eseményen Béres Attila igazgató összegezte az elmúlt időszakot. A pandémia miatt egy nehéz és rendhagyó évad zárult most le, de a színház vezetősége bizakodva tekint a jövőbe, és remélik, hogy a kéthetes nyári szünet után újból a megszokott rendben kezdődhet majd el a 2021-2022-es évad.

– Nincs más hely a színházon kívül, ahol ezer ember közösséget alkotva egyszerre vesz levegőt, egyszerre rendül meg, egyszerre sír, egyszerre kacag. A mi feladatunk, hogy ezt a közösséget megtartsuk. Abban a világban, ahol egy-egy ábrával, emojival kommunikálnak egymással az emberek, nehéz helyzetben van a színház, hiszen itt összetett történeteken keresztül igyekszünk rákérdezni a minket körülvevő világra, és reméljük, hogy a nézőkben majd tovább rezonálnak ezek a kérdések – fejtette ki beszédében Béres Attila igazgató. A direktor köszönetet mondott a színház minden munkatársának azért, ahogyan helyt álltak az elmúlt nagyon nehéz hónapokban, és háláját fejezte ki a közönségnek is, hogy amint lehetett, visszatértek a színházba. A színház már készül alapításának 200 éves évfordulójára, és méltó ünneplést terveznek a 2023-as jubileumra. Az augusztus eleji nyári szünet után pedig a színház meghirdeti az új évad bemutatóit, és a tervek szerint újra lehet majd bérletet váltani a 2021-2022-es évadra.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a város támogatásáról biztosította a színházat. – Miskolc büszke a színházára, és a városvezetés elkötelezett amellett, hogy az eddigi évek magas színvonala továbbra is megmaradjon. Én azt ígérem, hogy a város támogatása a színházé minden tekintetben – mondta a polgármester. – Az elmúlt időszakban lehetetlenné váltak az együttlétek, pedig az alkotás lételeme a közösség, a személyes találkozás, amit a virtuális tér nem tud megadni. A kultúra nem csak közösséget tud építeni, de várost is. Rövidesen 200 éve lesz annak, hogy a miskolciak egy közösségként összefogva felépítették Magyarország első kőszínházát. Nekünk pedig kötelességünk ezt tovább vinni a 21. században is. Szeretnénk mindent megtenni azért, hogy ez a közösség, ez a színház megmaradjon – hangsúlyozta Veres Pál.

A 2020-2021-es évadról:

Összes előadás: 117

Vendégjátékok:

Tokaji Írótábor – Feketeszárú cseresznye
VIDOR Fesztivál, Nyíregyháza – Betörő az albérlőm
Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó – Maratoni táncgála (Miskolci Balett)
HolnapUtán Fesztivál, Nagyvárad – Feketeszárú cseresznye
Városmajori Színházi Szemle – A velencei kalmár

Díjak, kitüntetések 2020/2021-es évadban

Bodoky Márk színművész – Soós Imre-díj
Görög László színművész – Gábor Miklós-díj
Gáspár Tibor – Magyar Mozgókép Fesztivál Legjobb férfi főszereplő Béres József szerepe a Feltaláló c. filmben
Rusznyák Gábor – Déryné-díj

Nívódíjat kapott a Csendes éj karácsonyi videó üzenet is, melyben színházunk művészei, Seres Ildikó, Varga Andrea és Pascsenko Okszana is részt vettek.

Távozó színművészek: Horváth Alexandra, Koller Krisztián, Papp Endre
Új művészeink: Rudolf Szonja, Béres Bence, Börcsök Olivér, Tegyi Kornél

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top