+ Tudomány

Földönkívüliek után nyomoznak a Harvardon egy elismert proffal

Földönkívüli civilizációkhoz kötődő technológiák nyomainak felkutatására indult nagyszabású nemzetközi kezdeményezés a Harvard Egyetem egyik elismert professzorának vezetésével.

Az itáliai fizikus és csillagász után Galileo Projektnek elnevezett program részeként közepes méretű teleszkópok, valamint kamerák és számítógépek globális hálózatát akarják létrehozni az azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálatára. A projekt eddig 1,75 millió dollár támogatást kapott magánadományok formájában.

Az asztrofizika és a kozmológia területén tevékenykedő elméleti fizikus, Avi Loeb a projektet beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, tekintettel arra, hogy a közelmúltbeli kutatások szerint nagy számban fordulnak elő Föld-szerű bolygók a galaxisban,

“többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak lehetőségét, hogy már előttünk léteztek technológiailag fejlett civilizációk”.

A szakember szerint bármilyen földönkívüli technológia felfedezése

“óriási hatással lenne a tudományra, a technológiánkra és az egész világnézetünkre”.

A projektben a Princetoni Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), az angliai Cambridge-i Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói is részt vesznek.

A kezdeményezést egy hónappal azután jelentették be, hogy egy amerikai hírszerzési jelentésből kiderült, amerikai katonák az utóbbi években több mint száz olyan légi jelenséget észleltek, amelyeknek eredetét a védelmi és hírszerzési elemzők nem tudták azonosítani.

“Az égbolton látottaknak az értelmezése nem a politikusok vagy a hadsereg feladata, hiszen ők nem tudósok, ezeket a dolgokat a tudományos közösségnek kell megfejtenie”

– jegyezte meg Loeb, hozzátéve, hogy reményei szerint sikerül tízszeresére növelni a projekt büdzséjét.

Az azonosítatlan repülő tárgyak tanulmányozása mellett a Galileo Projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata, amelyek a csillagközi térből “látogatnak el” a Naprendszerünkbe, valamint olyan földönkívüli műholdak kutatása, amelyek esetlegesen a Földet vizsgálhatják.

Loeb a csillagászat új ágaként tekint erre a fajta a kutatásra, amelyet “űrrégészetnek” nevez, és amellyel a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó – elsősorban földönkívüli rádiójelek után kutató – programot akarják kiegészíteni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top