+ Történelem

Cromwell 58 szobás villája mellé telket rabolt a tekepályához

fotó: getty images

Thomas Cromwellnek, VIII. Henrik király főkancellárjának egykori londoni otthonába ad részletes betekintést egy új tanulmány.

Nick Holder történész leveleket, bérleti szerződéseket, kutatásokat és leltári jegyzeteket áttanulmányozva térképezte fel Cromwell Tudor-kori házát.

A hajdanán a londoni Cityben álló pazar épület megépítése legkevesebb 1600 fontba kerülhetett.

A Journal of the British Archaeological Association című folyóiratban publikált tanulmány szerint 1535-re ez volt az egyik legnagyobb és legfényűzőbb magánrezidencia a Cityben, 58 szobájával, valamint a személyzet manzárdszobáival és hatalmas kertjével.

A palota egyszerre szolgálhatott családi otthonként, adminisztrációs központként és szórakozásra alkalmas helyként.

Az Exeteri Egyetemen dolgozó Holder szerint ez a pazar épület „volt az a hely, ahová Cromwell hazatért éjszakánként, miután az udvarban töltötte a napot VIII. Henrik szolgálatában”.

Az épület adott otthont Cromwell személyes fegyvertárának is, benne több száz vértezetnek, csaknem száz sisaknak, íjaknak és nyilaknak.

Cromwell a jelek szerint a „földrablástól” sem riadt vissza: egy 6,7 méteres földsávot is elkobzott, hogy megnagyobbítsa kertjét feltehetőleg egy teke- és egy teniszpálya kialakítása céljából. Holder szobáról-szobára elemezte Cromwell korábbi londoni otthonát, egy szomszédos, 14 szobás lakóházat is.

A történész szerint az átvizsgált dokumentumok betekintést adnak Cromwell máig tisztázatlan vallási nézeteibe: otthonának 1520-as évekbeli leltárjegyzetei alapján a később kegyvesztetté vált főkancellár nem tűnik radikálisnak, sokkal inkább hagyományos angol kereszténynek.

Az épületekhez kapcsolódó iratokat a Drapers’ Company archívuma őrizte. A szervezet Cromwell 1540-ben való lefejezését követően vásárolta meg a bukott kegyenc házát.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    „…egy 6,7 méteres földsávot is elkobzott, hogy megnagyobbítsa kertjét feltehetőleg egy teke- és egy teniszpálya kialakítása céljából.”
    A szomszéd szerencséjére akkoriban a futball mai keretei még nem alakultak ki…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top