+ Képzőművészet

Magyar műgyűjtő vásárolta meg Gustave Courbet 96 milliós csodálatos festményét

Hetvenöt év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye, amelyet a tervek szerint novemberben mutatnak be a Szépművészeti Múzeumban.

Az értékes alkotást májusban vette meg egy magyar magángyűjtő a Sotheby’s aukcióján, az alkotás a napokban érkezett haza, jelenleg a Szépművészeti Múzeumban van restaurátori vizsgálaton – olvasható a közleményben.

Az 1862-ben festett, 41-szer 33 centiméteres vászonkép két félmeztelen nőt ábrázol, akik fürdőt vesznek az erdő mélyén. Courbet szívesen hódolt az akt műfajának. A festmény majdnem tíz évvel a polgárpukkasztó Fürdőzők című kép után készült, melynek idealizálatlan női alakjai hatalmas botrányt kavartak az 1853-as Párizsi Szalonon – közölte a múzeum.

Noha a festő ebben az esetben is ragaszkodott realista elveihez, a természethűséget érzékiséggel vegyítette. A hölgyek önfeledten mártóznak a vízben, csaknem kacéran tekintenek a néző irányába. Alakjuk kontrasztot képez az erdő erőteljes zöld tónusaival, a vizuális ellentétet Courbet technikája is felerősíti. Míg a figurákat hagyományos módon ecsettel ábrázolta, a sokkal nyersebbnek ható tájat festőkéssel formálta meg.

Courbet festményét báró Hatvany Ferenc 1908 májusában vásárolta meg Párizsban, a Chéramy-gyűjtemény Georges Petit által rendezett árverését követően. A realizmus vezéralakja által festett kép ekkor szerepelt utoljára a műkereskedelemben. A II. világháború végén a Courbet-festményt az európai rangú Hatvany-gyűjtemény több száz darabjával együtt banki letétben helyezték el, amelyet a Vörös Hadsereg katonái kifosztottak és ezt a képet is elhurcolták. A festmény sorsa innentől ismeretlen, de a Sotheby’s májusi árverésére – az aukciós ház közlése szerint – báró Hatvany Ferenc örökösei és a képet aukcióra bocsátó tulajdonos közötti restitúciós megállapodás alapján került a műtárgy.

Courbet képét 320 000 dolláros (mintegy 96 millió forintos) leütési áron vásárolta meg a névtelenséget kérő új tulajdonos.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Keserű gondolatokat ébresztő írás!
    Vörös Hadsereg!…
    Világunk, a Föld egyik legnagyobb hazugsága, melyet a kiválasztottak kirekesztő kisajátított médiája elkövetett az emberiség ellen!
    A Vörös Hadsereg ideológiája, felkészítése, létszáma, harci technikája, ráadásul nyilvánosan bevallottan, Európa lerohanására lett tervezve, fejlesztve!
    Aki ebben kételkedik, az nézzen utána, a talán még ma fellelhető, európai haderők akkori adatainak!
    Ezen adatok önmagukban semmisítik meg az emberiségre erőszakolt II. Világháborús értékelést!
    -és még mi minden következik, következhetne ebből, ha a világhatalmat gyakorlók teret engednének a valóságnak…
    -de nem engednek!
    A volt „Szövetségesek” egyező akarattal sikeresen tartják hazugságban a világot, népeket, nemzeteket…
    Ó, ez nem leleplező áttörés, csak a jelentéktelenségem teszi lehetővé, hogy itt leírhassam, mivel; „a kutyaugatás nem hallatszik az égben…”!
    További kellemetlen ténykérdés:
    Magyarország, a magyarság, a magyarországi lakosság, különösen az utóbbi egy-két évszázadban, amint már máskor is írtam, a zsidók generációit stafírozta ki fényesen, hogy abból teljen a magyar gazdasági- és közélet kisajátítására, vagy akár, műalkotására…
    Ez a mára is jellemző…
    -és megint, ha ez fel is kerül, ugyan meddig marad, meddig maradhat?
    Tombol a „liberálisnak” álcázott tudati terrorizmus, a kikényszerített cenzúra!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top