+ Tudomány

Látványos mozaikpadlót tártak fel Cipruson

Látványos ókori mozaikpadlót tártak fel francia régészek a Ciprus délnyugati részén fekvő Páfosz Fabrika hegyén – adta hírül a Greek Reporter napilap honlapja.

A páfoszi akropolisz néven ismert hegy ókori leleteit már 12 éve kutatják az Avignoni Egyetem régészeit.

A mozaikpadló a hellenizmus korában emelt épület része volt.

A leletet az ásatásokat vezető Claire Balandier mutatta be a helyi hatóságoknak. A régészprofesszor, aki a térségben dolgozó francia régészcsoportot vezeti immár 12 éve, elmondta, hogy a páfoszi akropolisz még mindig rejt igen fontos ókori műemlékeket.

A professzor szerint az elmúlt évi ásatásokat megnehezítette a koronavírus-járvány, mivel nem engedélyezték, hogy diákok segítsenek a feltárásokban. A feltárások egyik leglátványosabb eredménye a mozaikpadló és az épülethez vezető agyagból készült vízvezeték, amely nagyon jó állapotban maradt fenn – közölte.

Az épületet a késő római korban részben lerombolták újabb építkezések miatt.

Páfoszban, amelynek egy részét világörökséggé nyilvánították, több külföldi régészcsoport végez feltárásokat, köztük a Krakkói Egyetem archeológusai, akik jelenleg a város ókori piacát tárják fel.

A Sydneyi Egyetem régészcsoportja szintén részt vesz a páfoszi ásatásokon, nevükhöz fűződik a nyolcezer férőhelyes ókori színház megtalálása, amelyet a legnagyobb színháznak tartanak a hellenizmus korából.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top