+ Irodalom

Babits Mihály tőzsdézik

Töltőtoll és Tőzsde 13.

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Babits Mihály tőzsdézik.

“Nyájas magasságban csüng a dombtetőn a ház, / de én mordan ülök benne, mint Jeremiás.” – Ezekkel a sorokkal kezdi Babits Mihály a Holt próféta a hegyen című versét, ami 1931-ben jelent meg a Nyugatban. Hol lehetett vajon “nyájas magasságban” az a ház? Merre található? Létezett egyáltalán?

Bizony állt egy kis házacska a Duna fölött Esztergom dombjain, amit Babits Mihály a feleségével 1924-ben vásárolt meg. Kis présház ez a fővárostól távol, kint a természetben. A költő haláláig itt töltötték a nyarakat, amely inspirálólag hatott több mű megszületésére. Ma emlékházként működik. Különös történetek kapcsolódnak a helyhez, azonban itt most csupán egyet kívánok megemlíteni, a legelsőt, azt ahogy sikerült megvenniük a kis házat.

Jelentős honorárium ütötte Babits Mihály markát 1924-ben egyik fordításáért. A szokottnál magasabb összeg töprengésre késztette az írót, mert a pénz bár komoly volt, annyira azért mégsem, hogy házat vehessenek belőle. Pedig szeretettek volna nagyon. A házaspár ismerősökkel és szakértőkkel konzultált, és arra jutottak, hogy a pénzt be kell fektetni. Tőzsdére ment tehát az összeg, stabil értékpapírokba. Olyan jól sikerült az időzítés, hogy hamar nagy nyereségre tettek szert, aztán következett némi valuta tranzakció is, dollárváltás, majd árfolyamnyereség, és így aztán végül olyan méretűre sikerült a tőkét növelni, amiből már házat tudtak venni.

Elindult a pár tehát Esztergom irányába, hogy megkezdjék életük egy újabb fejezetét. Közel a Duna, a Bazilika, gyönyörű kilátás, “nyájas magasság”, jó levegő és szelíd gyümölcsfák. Szinte látom magam előtt Babitsot, ahogy ott ül és alkot, tűnődik, hallgatja a vidám madárcsacsogást, vagy csak unottan ül a nyári napsütésben, és várja a híreket hozó postást.

Próféta inti
népét, alkonyat előtt
dombtetőn.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top