+ Tudomány

Hatalmas meteor tűnt fel az égen Norvégia felett – videó

Nagy meteort láttak vasárnapra virradóra Norvégia déli része felett – közölte az NRK norvég közszolgálati televízió és a VG című helyi lap szemtanúkra hivatkozva.

Szakértők szerint a meteor részei az Oslótól nyugatra lévő térségekben csapódhattak földbe. Vegard Lundby, a meteorok megfigyelésével foglalkozó norvég hálózat szóvivője az NRK-nak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg gőzerővel dolgoznak a becslések szerint több kilogramm súlyú, tudományos vizsgálatok szempontjából értékes darabok felkutatásán.

A meteor súlya egyelőre ismeretlen, de a szemtanúk beszámolói jelentős méretekre engednek következtetni.

Egyesek szerint akár több tucat kilogramm is lehetett a hullócsillag. Szakértők feltételezik, hogy a meteor a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövezetből származik.

A rendőrséghez több bejelentés is érkezett rendkívül erős fényjelenségről, illetve hangos zajról. A VG egyik újságírója a jelenséget egy tűzlabdaként írta le, amely az egész eget megvilágította.

A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton. A jelenséget nemcsak Norvégia déli részén, de Svédországban is látták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top