+ Életmód

10 perc 20 másodperc alatt járta meg a világűr peremét a leggazdagabb ember

fotó: AP
Keresés a weben

Tíz perc húsz másodperc alatt járta meg a világűr peremét Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere űripari vállalatának, a Blue Originnak az űrjárműve, a New Shepard közép-európai idő szerint szerda délután. Az űrkapszula fedélzetén tartózkodott maga Bezos, a fivére, egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő is.

A New Shepard űrutazásán átlépte a Kármán-vonalat, a világűr határát, amely 100 kilométeres magasságban húzódik. Ez az a magasság, ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni. (Kármán Tódor számolta ki ezt a határt, amely az ő nevét viseli.) A New Shepard ejtőernyővel tért vissza a földre.

Bezos és utasai mintegy négy percen át élvezhették a súlytalanságot, elhagyva ülőhelyüket az űrkapszula ablakain keresztül gyönyörködhettek a Földben. A visszaúton az utasok a gravitációs erő hatszorosát érzékelhették.

„A lehető legjobb nap”

– mondta Bezos azután, hogy az űrkapszula földet ért a texasi sivatagban.

Az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzített űrutazás az első amerikai űrhajósról Alan Shepardól elnevezett New Shepard űrhajó kereskedelmi célú működésének első útja volt, amelyen mintegy 106 kilométeres magasságba repültek fel, több mint 16 kilométerrel magasabbra, mint Richard Branson Virgin Galactic űrhajója, amely utasaival július 11-én járt a világűr peremén.

Az űrrakéta és kapszula automatikus, nincs szükség képzett személyzetre irányításához a fedélzeten.

Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének működéséhez két pilótára van szükség a fedélzeten.

A több mint 18 méteres New Shepard hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. Sebessége eléri az óránkénti 3540 kilométert.

Utasai között volt Bezos és fivére mellett a 18 éves holland Oliver Daemen, akinek apja a Blue origin által meghirdetett aukción „váltott jegyet” az űrhajóra fia számára és Wally Funk, a 82 éves egykori pilótanő. A 18 éves Daemen és 82 éves Funk a „legfiatalabb és a legidősebb űrhajós”, aki a világűrbe tart. Funk egyike volta azoknak az amerikai pilótanőknek, akiket az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósnak képzett ki az 1960-as évek elején, ám neme miatt soha nem repülhetett űrhajón.

A New Shepard 2015 óta 15 sikeres tesztrepülést hajtott végre utasok nélkül. Ha keddi repülése sikerrel zárul, év végéig további két űrutazást terveznek vele utasokkal.

A Bezos által 2000-ben alapított Blue Origin még kezdte meg a jegyeladásokat az űrutazásokra, jelenleg csak árverésen értékesítik útjaikat. Bezos július elején leköszönt az Amazon vezetéséből, hogy minden idejét űripari vállalatának szenteljen.

Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének útjaira már több mint 600 foglalás érkezett, egy-egy út ára 250 ezer dollár.

Eddig alig 600 ember járt a Földről a világűr peremén vagy még távolabb. Az eddigi a legfiatalabb German Tyitov orosz űrhajós volt, aki 25 évesen, a legidősebb John Glenn amerikai űrhajós volt, aki 77 évesen repült űrhajó fedélzetén.

A kereskedelmi célú űrrepülési verseny harmadik résztvevője, Elon Musk, a Tesla és a Space X űripari vállalat alapítója azt tervezi, hogy ősszel indítja Crew Dragon űrhajóját utasokkal a világűrbe. A Crew Dragon tavaly óta már több  amerikai asztronautát szállított a Nemzetközi Űrállomásra a NASA-val együttműködve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->