+ Irodalom

Agatha Christie és az ingatlanbiznisz

agatha christie

Töltőtoll és Tőzsde 12. – Agatha Christie és a vagyon

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Agatha Christie és a vagyon.

Tőzsdehíreket bogarászott sokszor a lepedőként szétterített angol napilapokban a híres detektív, Poirot munkatársa, Hastings kapitány. A jelenet ismerős azoknak, akiket elvarázsoltak a krimik koronázatlan királynőjének, Agatha Christie-nek a történetei. A mindig elegáns belga detektív, Poirot körül sokszor megjelenik a pénz, a vagyon, az örökösödés, és természetesen a részvények témája. Kollégája Hastings kapitány is rendszeresen tanulmányozta az újságban a tőzsdehíreket. Vajon Agatha Christie is hasonlóképpen érdeklődött a pénzügyi világ, az árfolyamok, a befektetések és a vagyon iránt? Az angol írónő önéletrajzi könyvéből sok mindent megtudhatunk, többek közt a pénzzel való kapcsolatát is.

Agatha Christie gyerekként azt látta, hogy édesapja a befektetésekből élt, a vagyonának hozamából igazán úri módon. Igen, pontosan úgy, ahogy elképzeljük. Elegáns klubokba járt napközben, és mellette nagy társasági életet élt. Apjának az apja is már gazdag volt. Trösztöket hozott létre az írónő nagyapja, majd halála után vagyonkezelők intézték a befektetéseket. Ezt örökölte meg Agatha Christie édesapja. Rosszra fordultak viszont a dolgok és jelentős vagyonveszteség állt be. Az írónő apja pedig nem tudta, mit tegyen, le volt sújtva teljesen. Megrendült az egészsége is, többször szívrohama volt. A nagyapai örökséget aztán New York-i ingatlanokba fektették, ami akkor nem volt szerencsés választás a telek és a házak tulajdonviszonyai miatt, és az ebből fakadó hozam sem lett jelentős. Baj bajt követett.

Tizenegy éves volt Agatha Christie amikor apja meghalt. A pénzügyek miatti idegeskedésnek tudja be a halálát. A nagypapától örökölt vagyon sajnos az apjánál elolvadt, mint a tavaszi maradék hó a kert végében. Takarékos élet következett a család számára, beosztás. Teltek az évek, és a kis Agatha-ból népszerű írónő vált. Lassan de biztosan, könyvei egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, magával hozva ezzel nemcsak a sikert, de az újabb vagyont is. Jogdíjak, bevételek, és részesedések gyarapították a bankszámláját, és így aztán befektetéseken is elkezdett gondolkodni. A részvénypiac kevésbé mozgatta meg a fantáziáját, viszont egy másik üzleti terület nagyon, különösen azért, mert szorosan kötődött gyerekkori álmához.

Önéletrajzi könyvében meséli, hogy gyerekkorában imádott „házikósat” játszani. Visszatekintve életére pedig azt a felismerést osztotta meg az olvasókkal, hogy ez a szenvedély később is kitartott, hiszen életében megszámlálhatatlan házat lakott be, újított fel, bútorozott, dekorált, cserélt el, vagy adott bérbe. Míg Hastings a lepedőként szétterített napilapok tőzsde rovatát tanulmányozta lelkesen, addig Agatha Christie valószínűleg az ingatlan rovatot bújta. Közben pedig szorgalmasan kopogott ujjai alatt az írógép. Agatha Christie jól bánt az ingatlanokkal, és jól bánt a betűkkel is. A többi pedig már történelem.

A legkeresettebb regényíró lett a földön. Könyveit több tucat nyelvre lefordították, világszerte népszerűek, becslések szerint több mint 2 milliárd példányt adtak el belőlük. Ezzel a Biblia és William Shakespeare mögött harmadikként áll a bestseller-listán. Kiváló társaság.

Frissen festett ház
teraszán írógép vár,
tea gőzölög.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top