+ Zene

Óriási élményt nyújtanak a Metropolitan-közvetítések a Müpa új évadában is

A Müpa új évadában ismét kiemelt helyet kapnak a Metropolitan-operaközvetítések. A rendkívüli minőségű HD-technikának köszönhetően a képernyőn közvetített operaelőadások is teljes értékű élményt nyújtanak, és a Met-közvetítések segítségével mintegy hetven ország operarajongói mellett a budapesti nézők is megtapasztalhatják, milyenek a legújabb New York-i rendezések, illetve hogyan énekelnek és milyen alakítást nyújtanak a világ legnagyobb, eddig talán csak hírből vagy a rádióból, lemezfelvételekről ismert sztárénekesei.

Az operától sokan azért tartanak, mert a csillogó operaházak aranyozott szobrokkal teli termei között feszengenek, nem érzik magukat otthon; nem szívesen bújnak öltönybe, estélyi ruhába, illetve az operajegyek csillagászati ára is gyakran visszarettenti az embert. Viszont a zenére, a drámára, az újító rendezésre minden zene- és színházkedvelőnek érdemes odafigyelni, és a közvetítések segítségével ki lehet küszöbölni az előbb említett fenntartásokat, és a lényegre: a zenére és az előadásra lehet koncentrálni, amely a HD minőség miatt az operaélményhez nagyon közeli tapasztalatot nyújt.

A New York-i Metropolitan opera a világ egyik legfontosabb zenei központja, ahol a legnagyobb világsztárok, a legkeresettebb rendezők és a legjobb operakarmesterek együttműködését lehet estéről estére megfigyelni. Korábban legtöbbünk álmodni sem mert arról, hogy valaha is megtapasztalhatja a Met akár csak egy előadását, de a streamelésnek köszönhetően most már évek óta hozzánk is eljutnak ezek a csodálatos estek – ráadásul nem is egy.

Matthew Aucoin Eurudike

A Met egyik legfőbb erénye az innovatív szellem: ezúttal három új operát is műsorra tűznek. Októberben a Fire Shut Up In My Bones című művet ismerheti meg a közönség: ez kétszeresen is egyedi választás, hiszen szerzője a Met történetének első afroamerikai komponistája, aki ráadásul nem a klasszikus zene, hanem a jazz irányából érkezik. A Grammy-díjas jazzmuzsikus, Terence Blanchard alkotása, amelyet a zeneigazgató, Yannick Nézet-Séguin vezényletével hallgathatunk meg, a New York Times neves újságírója, Charles M. Blow memoárján alapul. Az operát október 23-án élőben közvetítik a Müpa előadótermében és a Fesztivál Színházban is.

Az új évadban bemutatkozik a kortárs szerző, Matthew Aucoin Eurüdikéje is, amely ezúttal a címszereplő, Eurüdiké szemszögéből mutatja meg a jól ismert, végtelenül szomorú, mégis katartikus és varázslatos mitológiai történetet, amely olyan sok szerzőt megihletett már.  Szintén Yannick Nézet-Séguin vezényli a harmincegy éves amerikai komponista művét, amely két Orfeuszt is színpadra léptet. Közülük az egyik a lebilincselő teljesítményt nyújtó kontratenor, Jakub Józef Orliński, a produkció címszerepét pedig a világhódító koloratúrszoprán, Erin Morley alakítja majd. Ezt az operát december 4-én lehet megnézni a Müpa közvetítésében. Műsorra kerül az ausztrál Brett Dean Hamletje is – ez a mű is régi témát dolgoz fel eredeti olvasatban, ráadásul elképesztő szereposztásban, amelyben Sarah Connollyt és John Tomlinsont is hallhatjuk.

Muszgorszkij Borisz Godunov

A hagyományosabb élményekre vágyók, a romantikus operák kedvelői is számos izgalmas előadás közül válogathatnak: a Müpa falai között kel életre a Borisz Godunov október 9-én – erre az előadásra már lehet is jegyet váltani, és ha valakinek nem alkalmas az aznapi időpont, másnap is megnézheti az élő közvetítés ismétlését. A mű eredeti, 1869-es alakját visszaidéző előadás karmestere Sebastian Weigle lesz. A címszerepet a német basszus, René Pape alakítja majd a nagy, nyílt téren játszódó, egyrészes előadásban. Partnerei remek szláv énekesek lesznek.

Az évad további előadásai közt megjelenik Massenet Hamupipőkéje, két Verdi-opera (Rigoletto és Don Carlos), az Ariadné Naxosz szigetén, a Turandot és a Lammermoori Lucia is. Több előadást vezényel az új főzeneigazgató, Yannick Nézet-Séguin. Mellette olyan neveket olvashatunk a karmesterek listáján, mint Marek Janowski, Marco Armiliato és Riccardo Frizza. A rendezők között is rengeteg jól ismert nevet láthatunk: Stephen Wadsworth, Bartlett Sher, Elijah Moshinsky, David McVicar alkotói vízióját ismerhetik meg a nézők a közvetítések révén. Az énekesek pedig valóságos sztárparádéval vonulnak fel: René Pape, Piotr Beczała, Szonja Joncseva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Anna Netrebko, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto csodálatos művészetében gyönyörködhetnek a Müpa-beli közvetítések nézői.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top