+ vallás

Ferenc pápa eltörölte két elődjének döntését

Ferenc pápa

Két elődjének a döntését eltörölve Ferenc pápa pénteken korlátozta a konzervatív katolikusok által támogatott latin nyelvű misézést, arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat megosztja az egyházat.

Konzervatív katolikus szervezetek máris bírálták a „liturgikus háborúnak” titulált folyamat legújabb fejleményét.

Az egyházon belül egyes konzervatívok – elsősorban az Egyesült Államokban és Európában – a II. vatikáni zsinat döntései elleni tiltakozásuk jeléül tartották latin nyelven a régi liturgia szerinti szertartásokat. Az 1962 és 1965 között tartott zsinat vezette be egyebek mellett a nemzeti nyelveken tartott misét.

A zsinatig a XVI. századi V. (Szent) Pius miséjének legújabb, XXIII. János által 1962-ben jóváhagyott liturgiáját mutatta be a pap latin nyelven, háttal a gyülekezetnek. A II. vatikáni zsinat egyszerűsítette a szertartást, és a papok immár anyanyelvükön mutathatták be a misét, szemben állva a hívekkel.

Az egyházon belüli tradicionalista irányzat hívei ellenezték az új stílusú miséket, amelyeken himnuszokat énekeltek és gitáron is játszottak. Sokaknak hiányzott a latin rituálé misztikuma és az évszázados gregorián énekek.

II. (Szent) János Pál pápa után, aki két esetben is felhatalmazta a püspököket arra, hogy engedélyezzék a latin nyelvű misézést, XVI. Benedek – jelenleg nyugalmazott – pápa is enyhített a korlátozásokon, békejobbot nyújtva ezzel a konzervatívoknak, elsősorban a tradicionalista Szent X. Pius Társaságnak, amelynek alapítóját, Marcel Lefebvre érseket II. János Pál 1988-ban kiközösítette.

2007-ben XVI. Benedek elrendelte, hogy minden római katolikus pap mondhat misét latin nyelven anélkül, hogy ehhez külön engedélyt kellene kérnie egy püspöktől vagy a Vatikántól, mint ahogyan ez korábban kötelező volt.

A korlátozások között Ferenc pápa újra bevezette az engedélykérési kötelezettséget, és közölte, hogy nem alapíthatnak olyan új szervezetet vagy parókiát, ahol kizárólag a régi liturgia szerint miséznek.

A püspökökhöz intézett levelében Ferenc pápa kifejtette, hogy elődjei jószándékát és elnézését „arra használták ki, hogy elmélyítsék a szakadékot, megerősítsék a különbözőségeket, és bátorítsák az egyházat gyengítő, az útját elálló és a megosztottság veszélyének kitevő nézeteltéréseket”.

A pápa szerint egyes papok, akik csak a hagyományos latin szertartásrend szerint voltak hajlandóak misézni, olyan „megalapozatlan és tarthatatlan állításokat” erősítettek ezzel, amelyek szerint „a II. vatikáni zsinat elárulta volna a hagyományt és az igaz egyházat”.

V. Pius pápa 1570-ben hagyta jóvá a tridenti (trentói) zsinat (1543–1563) által kidolgozott latin nyelvű liturgiát.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    Nos, felkerült…
    Bízom benne, hogy a tudatzavart, indentitásukat vesztett, a stadionokban térdepeltetett népek, és nemzetek magukhoz térnek bódult, elvarázsolt állapotukból…
    Katasztrofális ami megtörténhet, ami megtörténik Földünkön!
    Minden tekintetben…

  2. Gyzoltan szerint:

    Már azt sem tudhatom, hogy fiú vagyok, avagy leány.., ahogy valamiféle gondolat is megjelenik, az mindjárt törlésre kerül…
    -igazán sértő, hogy kétszer is elírtam az „identitásukat” szót, és még csak szemrehányást sem kaptam.., ugyan miért?
    A kérdés költői…

  3. Gyzoltan szerint:

    T.Bélának!
    Többször találkoztunk már itt-ott az interneten, ismert az alapállása!
    Az enyém is!
    A törölt alapbejegyzésben, Simon Perez értékelését is említve, szóltam a keresztény egyházakban is, általában Európában is jelenlevő cionista zsidóság mindent felzabáló „kis-gömböci” mentalitását említve!
    Ugyan, kit is érdekel, kit is érdekelhet, hogy mely zsidó ideológia okán térdepeltetik a nemzeteket? A lényeg, hogy térdepeljenek!
    A zsidóságnak mindegy…
    Lehet az a gyilkos zsidó bolsevizmus, kommunizmus, liberalizmus, demokrácia, Marx-izmus, vagy Lenin-izmus, gender-izmus, vagy akármilyen rémálom, melyet a zsidó „ideológusok” az emberiségre szabadítottak, a térdepeltetés marad…
    Sajnálatosan egyre messzebb kerül annak lehetősége, hogy nyilvános fórumon, szólni lehessen a zsidóság sötét dolgairól…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top