+ Ajánló

Zubin Mehta hosszú és kalandos karmesterélete négy városra bontva

„Miután elült az első hosszú taps, félretette a botot. Nem kellett többet sétálnia, mert repült. És magával húzta az egész nagyzenekart és a közönséget is.”

“A nyolcvanöt éves Maestro bottal ment fel a színpadra. Annyira felvillanyozta, ami következni fog – vagy talán azok, akik következnek? – hogy miután elült az első hosszú taps, félretette a botot. Nem kellett többet sétálnia, mert repült. És magával húzta az egész nagyzenekart és a közönséget is.”

A medium.com kritikusa így számolt be május végén Zubin Mehta és az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino koncertjéről, amely az egyik első élő zenei élmény volt Firenzében a poszt-pandémiás világban. Zubin Mehta 1985 és 2017 között vezette ezt a zenekart, és már 2007-ben kinevezték örökös karmesternek. Ugyan a pálcát azóta átadta egy fiatalabb kollégának, mégis lelkesen viszi a csapatot vendégfellépésekre a világ minden tájára, például augusztus közepén Budapestre is. Összesen tíz olyan együttes van egyébként a világon, amely valamilyen örökös, tiszteletbeli, avagy emeritus karmesteri-zenekarvezetői címmel honorálta a mestert, nem is beszélve a különféle városokban összegyűjtött díszpolgári címeiről. Lássunk néhány példát arra, hol, mikor és hogyan vezényelt Zubin Mehta, és milyen kalandokban volt része ez idő alatt…

Bombay, a szülőváros

Zubin Mehta Brit-Indiában, Bombay városában született 1936-ban párszi családban. (Ez ugyanaz az etnikum, amelyhez például Freddie Mercury és Indira Gandhi férje is tartozott.) A családi háttér előrevetítette későbbi sorsát, ugyanis apja, Mehli Mehta a Bombay Szimfonikus Zenekar és a Bombay Vonósnégyes alapítója, emellett kiváló hegedűművész és karmester volt. Ő kezdte el tanítgatni fiait is: az idősebb fivér, Zubin maga is karmester lett, a fiatalabb, Zarin pedig kulturális menedzser, az évek során jó pár nagynevű művészeti intézmény vezetője. A fiúk ugyan bejárták a világot, de a gyökereiket soha nem felejtették el. Közösen alapították a Mehli Mehta Zenei Alapítványt, amely indiai gyerekek százait vezette már be a nyugati klasszikus zene világába.

Bécs, a világ közepe

“Minden Bécsben történt: az első operám, az első szimfóniám, és az első nagyzenekar, amelyet élőben hallottam, a Bécsi Filharmonikusok voltak. Nem az történt, hogy hallottam valami középszerű zenekart valahol máshol, és aztán megérkeztem Bécsbe… Semmi fokozatosság nem volt ebben.”
(Zubin Mehta)

A későbbi Maestro meglepő módon eredetileg orvosi tanulmányokra készült Bombayben, ám hamarosan irányt váltott és mégis a zenére tette fel az életét. 1954-ben Bécsbe költözött, ahol karvezetést tanult az ottani zeneakadémián. Egészen belevetette magát Gustav Mahler zenéjébe, olyannyira, hogy évekkel később az Egyesült Államokban felkereste Bruno Waltert (akinek bécsi Mahler-felvételeit Bombayben rongyosra hallgatták), sőt, az idős Alma Mahlert is. Utóbbi végigmutogatta Mehtának a Kokoschka- és Gropius-alkotásokat a falon, és ízes bécsi akcentussal bízott rá jó pár titkot a Gustav Mahlerrel közös életéből.

Mehta további fontos bécsi kapcsolata a zongorista Rudolf Buchbinder, akivel nemsokára együtt játszik a Müpában. Az elmúlt évtizedekben sok közös koncertet adtak a világ minden táján. Buchbinder tanúja volt például Mehta egyik legambivalensebb, legérzelmesebb szakításának is…

Rudolf Buchbinder, Zubin Mehta és a csellista Mischa Maisky 2019-ben, amikor a búcsúkoncert-sorozat részeként léptek fel az IPO-val.

Tel Aviv, az ambivalens kapcsolat

Miután Bécs megnyitotta Zubin Mehta számára a kapukat, hamarosan több díjat is nyert Európa-szerte, koncertezett Németországban és Angliában is, majd 1961-ben elkezdődött hosszú közös munkája az Izraeli Filharmonikusokkal (IPO). Eleinte, saját állítása szerint, alig értett bármit az ország politikai viszonyaiból. Mindez persze megváltozott az évtizedek során, amikor is például Mehta az indiaiakhoz hasonlóan az izraeli arab gyerekek zenei nevelését is célul tűzte ki ingyenes koncertekkel és ösztöndíjakkal.

Mindeközben hazai és nemzetközi turnékra vitte az IPO-t, de megesett, hogy egy-egy ilyet politikai okokból bojkottáltak. Pedig Mehta “csak” zenélni ment, nem…? Tény, hogy a karmester idővel egyre hangosabban kezdte bírálni a Netanjahu-kormány túlkapásait, mígnem 2019-ben úgy döntött, hogy végleg maga mögött hagyja az országot.

Az IPO-val folytatott fél évszázados kapcsolatnak azonban így is nagyon fájt pontot tenni a végére, így nem csoda, hogy az utolsó ott töltött napjairól tele van az internet érzelmes nyilatkozatokkal, műkritikákkal és videókkal. Tel Aviv városa egyébként minden éles politikai kritika ellenére is díszpolgári címmel tisztelte meg a mestert, az IPO pedig azóta is emeritus zenekarvezetőjének tekinti.

Firenze, a nagy szerelem

Mehta életének másik sarokköve a cikk elején említett Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino. Természetesen Firenzének is díszpolgára, és 2011-ben ő nyitotta meg az új operaházat, amellyel egy negyven éve tartó vágyálma teljesült be. Nemrég pedig, amikor a járványhelyzetből szabadtéri helyszínekre tért vissza lassan-óvatosan a zene, elég stílusos helyszínt találtak a visszatéréshez…

Zubin Mehta és az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino Athénban 2021 júniusában. A Florence Daily News fotója.

Az athéni Akropolisz Színházat – ahol egyébként ugyanúgy Brahmsot és Beethovent játszottak, ugyanúgy Buchbinderrel, ahogyan nemsokára Magyarországon is fognak.

Zubin Mehta élete tehát igazán sokdimenziós. Években mérve hosszú, földrajzi helyekben mérve széles. És hogy a mélységét hogy mérjük? Csodálatos zeneművekben, katartikus pillanatokban, elakadó lélegzetben és falrengető vastapsban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top