+ Film

Új filmes díjat alapítottak, ami a Golden Globe-díj versenytársa lesz

Új nemzetközi díjat alapított a legnagyobb észak-amerikai filmkritikus szervezet: a testület új ágazatának külföldi újságírókból álló tagjai által felügyelt díjat először 2022 januárjában adják át.

Az amerikai és kanadai televíziós, rádiós és online kritikusok szövetsége, a Critic Choice Association (CCA) a Golden Globe-díjak alternatívájának szánja a World Movie Awards elnevezésű új díjat. Az elismerést a legjobb nem angol nyelvű filmek kaphatják meg – számolt be róla a Variety.com hollywoodi hírportál.

Joey Berlin, a kritikusszövetség elnöke a lapnak elmondta: itt volt az ideje, hogy megkeressék azokat a külföldi újságírókat és kritikusokat, akiket a Golden Globe-díjat odaítélő, Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) nem vett fel soraiba.

A CCA idén tavasszal kezdte toborozni újonnan formálódó nemzetközi ágazatába a tagokat, s ezzel mintegy meg is alapozta a World Movie Awards létrehozását. A CCA új külföldi tagjai nemcsak a most alapított nemzetközi filmes díjról, hanem a kritikusszervezet többi, televíziós, filmes és dokumentumfilmes díjairól is szavazhatnak majd.

A Critic Choice Awards gáláját január 9-re hirdették meg, arra a dátumra, ami hagyományosan a Golden Globe-díjátadó számára van fenntartva. A HFPA ugyanakkor nem mondta le a gáláját, amit szokás szerint a Beverly Hilton Hotelben szerveznek, így a CCA a Fairmont Century Plazát foglalta le. A World Movie Awards díjátadó időpontját azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

„A HFPA hosszú évek óta kitartott a tagság korlátozása mellett, és inkább kartellként, mintsem sajtószervezetként működik. Több tucat fontos külföldi szórakoztatóipari riporterről és újságíróról tudtunk, akik nagyon örültek a lehetőségnek, hogy csatlakozhattak a Critics Choice Associationhöz” – mondta Berlin.

A CCA új külföldi tagjai között van számos olyan újságíró, akiknek tagságát a HFPA korábban elutasította, köztük Samantha Prince-Ofole és a norvég Kjersti Flaa. Az új tagok között szerepel Vida Virág Los Angeles-i magyar kulturális újságíró, a koreai Hjundzsin Ann, a német Silke Burmeister, a japán Szaruvatari Juki, a kazah Nurgul Zunusszova és a brazil Wladimir Weltman is.

Berlin azt is megjegyezte, hogy azoknak a korábbi HFPA-tagoknak az ügyét szintén elbírálják, akik a CCA-hoz szeretnének csatlakozni.

A CCA-nak csaknem 500 tagja van, a tagsággal egy főállású igazgató foglalkozik.

Az elnök a World Movie Awards díjátadóról elárulta, hogy első lépésben összehívják majd a tagságot, hogy döntsenek a megfelelő kategóriákról, a legjobb struktúráról és időzítésről. Mit mondta, tetszik neki az ötlet, hogy más külföldi kritikuscsoportokkal is társuljanak, és valóban globális eseménnyé tegyék a díjátadót.

A HFPA megkérdőjelezhető pénzügyi gyakorlata miatt, valamint azért került bírálatok kereszttüzébe, mert mindössze egyetlen fekete tagot vett fel soraiba. A külföldi tudósítókból álló testület botrányait követően stúdiók és publicisták is bejelentették, hogy bojkottálják, s a díjátadóját közvetítő NBC tévécsatorna is úgy döntött, hogy jövőre már nem közvetíti a Golden Globe-gálát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top