+ Film

Magyar LMBTQ-film nyert thesszalonikiben, mert nálunk sérültek a jogaik

A Tobi színei kapta a thesszaloniki dokumentumfilm-fesztivál Mermaid díját

Bakony Alexa egész estés dokumentumfilmje nyerte a legjobb LMBTQ-filmnek járó Mermaid díjat Thesszalonikiben.

A zsűri a következőképpen indokolta a döntését:

„A Mermaid díjat a Tobi színeinek ítéljük a nem bináris identitás és az útkeresés friss ábrázolásáért, az érzékeny fényképezésért és azért, mert hangsúlyosan kiáll az LMBTQI+-jogok mellett abban az európai országban, ahol azok jelenleg sérülékenyebbek”.

A Tobi színei már 2019 márciusában is járt az Oscar-jelölő thesszaloniki dokumentumfilm-fesztiválon: ekkor az eseménysorozat Agora Docs in Progress elnevezésű szakmai rendezvényén pitchelte a nemzetközi szakmának Bakony Alexa rendező és Osváth Gábor producer az akkor még készülőben lévő filmet. Már akkor is nagy érdeklődés övezte a projektet, ennek eredményeképpen figyelt fel rá a nemzetközi forgalmazó, a Wide Management, amely külföldön népszerűsíti és forgalmazza az alkotást.

A film nemzetközi premierje a rangos londoni BFI Flare fesztiválon volt, emellett a bolognai Biografilm fesztiválra és a ZagrebDox dokumentumfilm-fesztiválra is beválogatták. A magyar mozikban július 1. óta látható a Cirko Film forgalmazásában.

A 81 perces dokumentumfilm egy transznemű tinédzser támogató édesanyja, Éva és gyereke, Tobi különleges kapcsolatát mutatja be. Éva – aki családjával együtt egy kis magyar faluban él – küzd a benne feltörő vegyes érzésekkel, míg Tobi nemcsak a nemi identitását keresi, hanem a helyét is a saját életében. A Tobi színei egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról.

Bakony Alexa dokumentumfilmjének fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben. A Tobi színei hidat képez az LMBTQ emberek és a ciszheteró emberek között. Kivételesen személyes, kreatív dokumentumfilm, amely játékfilmes eszközökkel dolgozik és játékfilmszerű élményt ad.

A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, fejlesztését és gyártását a Sundance Institute is támogatta.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Mindig ugyanaz a műsor! A közösség, a társadalom, a népek, nemzetek bomlasztása, megosztása, szembefordítása, hol diszkrétebb, hol brutálisabb megnyilvánulással…
    Erre minden téma alkalmas, erre a technológia kifinomult!
    -hát így jártunk! Általában mindenféle aljas, mocskos tudattámadásnak vagyunk kitéve, vagyunk az áldozatai, mivel az őrzők, az élet-halál urai védősereg rabbik szigorú figyelme csakis az Isten választott népére, meg a kazárokra, a kiválasztottak kirekesztő világtársadalmára terjed ki, vonatkozik…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top