+ Képzőművészet

A cirkusz világáról nyílt képzőművészeti kiállítás

fotó: pexels

Circus Flow címmel a cirkuszművészet világáról nyílt képzőművészeti kiállítás Visegrádon, a visegrádi csoport (V4-ek) csütörtökön kezdődött soros magyar elnökségéhez kapcsolódva.  Magyarország csütörtökön vette át a V4-ek elnökségét Lengyelországtól, amit gazdag kulturális programmal ünnepel. Ennek a sorozatnak a része a szimbolikus helyszínen, Visegrádon megnyílt Circus Flow tárlat is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Fekete Péter hozzátette: a rendkívüli képzőművészeti kiállítás a Cirkusz/Művészet/Alkotás elnevezésű pályázat alkotásait tárja a közönség elé. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében kiírt pályázat a cirkuszművészet sokszínű világát mutatja be a visegrádi hajóállomáson, a Duna Event állóhajón.A nyílt pályázat célja a cirkuszművészet sokszínű világának és szellemi örökségének bemutatása volt kortárs megfogalmazásban.

„Azt kértük a képzőművészektől, hogy hagyják magukat inspirálni a cirkusz világától. Nem gondoltuk volna, hogy szinte a teljes magyar képzőművészet felsorakozik és ilyen hihetetlen mennyiségű anyag születik: 289 alkotó összesen 478 cirkuszi témájú alkotással pályázott”

– mondta el az államtitkár.A kiállításon 114 kortárs magyar képzőművész 250 cirkuszi tematikájú, friss műve – festmény, grafika, szobor, kisplasztika, fotográfia, videó és iparművészeti alkotás – kínál elmélyülést a cirkusz világába, egyben betekintést enged a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyarapodó képzőművészeti gyűjteményébe. A pályázat anyagának egy jelentős részét ugyanis a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ megvásárolta és időről időre kiállítja majd.

A tárlat cseh, lengyel és szlovák kortárs képzőművészek bemutatásával köszönti Magyarország V4-es elnökségének kezdetét. A visegrádi négyek országaiból meghívott vendégek: Berkes Csilla szobrászművész (Szlovákia), Petr Hajdyla festőművész (Csehország) és Malgorzata Karp-Soja festőművész (Lengyelország). A kiállítás kurátora Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum főmuzeológusa.

A pénteki kiállítás-megnyitón hirdették ki a Cirkusz/Művészet/Alkotás pályázat nyerteseit is.
Festmény, grafika kategóriában Budaházi Tibor festőművész és Felsmann Tamás grafikusművész nyerték el a megosztott első helyet, a második Ronga Eszter festőművész lett, a harmadik helyre pedig Győri Katinka Laura grafikushallgató plakátsorozatát rangsorolta a zsűri.

A szobor, kisplasztika, érme, dombormű kategória győztese Doncsev Antoni ötvös iparművész lett, a második helyen Somogyi Ferenc szobrászművész, harmadikként pedig Ruppert János szobrászművész végzett. Az iparművészeti alkotások kategóriájában nem adtak ki első díjat; a második Németh „Kassa” Gábor villamosmérnök lett, míg a harmadik díjat Nemes Tímea Izabella keramikus nyerte el.

Fotó, videóinstalláció kategóriában Urbán Ádám fotográfus győzött, a második helyen Papp Szilvia, Fonák Tamás és Mező András Pocok végeztek négycsatornás videóinstallációjukkal, a harmadik díjat pedig Sarfenstein Ditta szobrászművész kapta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top