+ Irodalom

Elhunyt a latin-amerikai teleregény anyja

fotó: youtube/AFP

Elhunyt 96 éves korában Delia Fiallo, akit a latin-amerikai teleregény anyjaként tiszteltek. A Variety.com értesülése szerint Fiallo kedden hunyt el a floridai Coral Gablesben, öt nappal 97. születésnapja előtt. Halálának okát nem közölték, de gondozója elmondta, hogy az írónő gyermekei körében búcsúzott az élettől.

Fiallo 43 teleregényt írt, a műfaj legünnepeltebb szerzői közé tartozott. Világszerte több mint 80 adaptáció készült romantikus regényeiből.

Legismertebb művei között szerepel a Kassandra, a Cristal, a Leonela, az Esmeralda, a Megkövült szívek és Az árva angyal. 1924-ben született Kubában, filozófiát és irodalmat hallgatott az egyetemen, majd 1948-ban kapta meg doktorátusát. 1949-ben kezdett el a rádió számára írni, majd áttért a televíziós regényekre.

Első televíziós adaptációját Soraya című regényéből készítették Kubában, és 1957-ben mutatták be. 1966-ban hagyta el Kubát, és Miamiban folytatta írói pályafutását. 1985-ben ott született Cristal című teleregénye.

Rövid ideig Venezuelában is élt, hogy felügyelje a műveiből ott készülő produkciókat. 2011-ben megkapta a Teleregények istennője-díjat az ágazat tiszteletére összehívott gyűlésén. Fiallo 1952-ben házasodott össze Bernardo Pascuallal, egy rádió igazgatójával, és 67 évig éltek együtt, férje 2019-ben bekövetkezett haláláig. Öt gyerekük és 13 unokájuk született.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top