+ Irodalom

Akinek tekintélyt és sok pénzt hozott az első május 1.

Krausz Simon

Töltőtoll és Tőzsde 9. – Az első május elseje

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Az első május elseje.

Május 1. – A munka ünnepe. A munkásosztály harcának hosszú története van. Sztrájkok, küzdelmek, konfliktusok. 1889. júliusában megalakul Párizsban a II. Internacionálé, amelyen úgy határoztak, hogy 1890. május 1-jén országszerte felvonulnak a szakszervezetek és a munkásegyletek a nyolc órás munkaidő kivívásáért és a nemzetközi szolidaritásért. Mit tett ekkor a tőzsde világában egy fiatal és ambiciózus befektető Budapesten? Ült, olvasott, gondolkodott, majd pénzt küldött a tőzsdére!

A pesti börze és a magyar gazdasági élet egy korabeli meghatározó alakja, Krausz Simon visszaemlékezésében lehet olvasni arról a bizonyos első május elsejéről, ami egybeesett az ő első tőzsdei üzletkötésével is. 1937-ben jelent meg a Cserépfalvi kiadónál Krausz Simon – Életem című könyve, aminek szerkesztett verzióját 1991-ben a Kossuth kiadó újra az olvasók rendelkezésére bocsátotta A pénzember címmel. Ebben van egy fejezet, aminek címe: „Először a tőzsdén… „ Itt olvasható a személyes történet arról a bizonyos legelső május elsejéről. Krausz Simon így emlékezik a fiatalkori, gyakornokoskodó önmagára:

„Közben megtörtént a tőzsdei premierem. Április vége felé nagy izgalom lett úrrá a tőzsdén, féltek a május elsejétől. A szocialisták akkor kezdtek szervezkedni, és az üzleti világban felforgató elemnek tekintették a „cucilistákat”. Beharangozták az első, „vörös május elsejét” Budapesten is, a sajtó pedig sürgönyöket közölt arról, hogy Párizsban katonaságot vontak össze, Berlinben megkettőzték a helyőrséget, ugyanígy Bécsben és a többi fővárosban is. Mikor láttam, hogy a május elsejétől való félelem miatt a papírok nap nap után esnek, egyik feljebbvalómnak átadtam ezer forinton felüli megtakarított pénzemről szóló takarékkönyvemet, és megkértem, hogy vásároljon nekem 50 db Hitelrészvényt. Úgy okoskodtam, hogy a legszörnyűbb szocialista se öngyilkosjelölt, és nem akkor fog forradalmat csinálni, amikor szuronyok és ágyúk várják felkészülten. Az első vörös május elseje valóban csendben, rendben zajlott le. A tőzsde kezdett visszavásárolni, én pedig nemcsak néhány száz forint nyereségre tettem szert, hanem bizonyos tekintélyre is, és tanácsomnak és hozzászólásomnak – mármint az irodában – ezután súlya volt.”

Krausz Simonnak aztán valóban tekintélye és súlya lett a kor Magyarországának gazdasági életében. Mindez akkor kezdődött, a legelső május elsején.

Tavaszi madár
csiripel a téren, s a
tőzsde ablakán.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top