+ Oktatás

Kinevezték a Budapesti Corvinus Egyetem új rektorát

Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává, megbízatása augusztus 1-jén lép életbe.

Méltatták az intézményt hat éve vezető Lánczi András munkáját, akinek megbízatása június 30-án véget ér. Azt írták: mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az egyetemet, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára történő átállásra.

Takáts Előd kinevezését az egyetem szenátusának támogatása után a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma kezdeményezte. Az új rektornak Áder János köztársasági elnök június 24-én adta át megbízatását.

Idézték Hernádi Zsoltot, a kuratórium elnökét, aki stratégiai célnak nevezte, hogy 2030-ra a Corvinus legyen Közép-Európa legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme, Takáts Elődöt pedig jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, elismert közgazdászként jellemezte.

Takáts Előd a közlemény szerint úgy fogalmazott: középtávon olyan képzést, olyan kutatási teljesítményt szeretne felmutatni, amely kiállja az összehasonlítást nemcsak a Közép-európai versenytársainkkal, hanem a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. A jó képességű fiatalok elvándorlását „egy csendes nemzeti katasztrófának” nevezte, és kiemelte: a gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni.

Takáts Előd 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. Később 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen közgazdaságtudományi mesterfokozatot, 2004-ben a Princeton University-n MA-, majd 2006-ban PhD-fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza, 2018-tól a London School of Economics and Political Science vendégelőadója.

2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. A pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    „2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. A pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.”
    Végre valaki kimondhatná a lecsonkolt maradék Magyarország feltárandó demográfiai mutatói alapján is, amit egyébként mindenki tud, de tabuként hallgat róla, hogy Magyarországon a zsidóság, valamint a cigányság demográfiai helyzete „túlfűtött”, addig a magyarság még a reprodukciót sem képes felmutatni!
    Ennek, nyilvánvalóan van közgazdasági eredője is, melynek nyílt elemzése, feltárása az uralkodó, 1945-től látványosan uralkodó, s ma is működő tudatterrorizmus végett és okán elmaradt, vagy csak felületes, sejtetős botladozásokat eredményezett…
    Ezt tovább motiválja, az immár évszázadosra tehető, a hatalom, a politika terén, a magyarságra vonatkozó, tapasztalható mellőzöttség, sőt kirekesztés, ami szintén az erősen tabu témák közé tartozik…
    Ez a tudatterrorizmus, mely művészi szintre fejlesztette a hátrányba-hozást, a megalázó kirekesztést, jól elvan, a hazug liberalizmus, a hazug demokrácia álcázó hálója alatt, paravánja mögött…

  2. Gyzoltan szerint:

    Kimondani?! Valamit is? Eredményezne valamit is?!
    Mikor napjainkban Európa nemzeteit térdepeltetik le a stadionokban a szivárványos emberi butaság ékes bizonyítására.., míg térdre hullnunk Istenünket illetné, hogy kegyelmezzen, s elkerülhessük mi, „a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék.” a nekünk szánt rendezett, szabályzott, szűk korlátok közé zárt rabszolga sorsot, mely egyre keményebben sújt mindannyiunkat, birka-barom nyájunkat…
    A „kis-gömböc”, a jelenlegi helyzet szerint, sikeresen zabálta fel világunkat, s nagyon tudnak rá vigyázni, hogy minden „bicskát” elkobozzanak, mostanában, az esztelen merényletek szervezésével, éppen Amerika „bicskáit” igyekeznek a lakosság kezéből kicsavarni…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top