+ Természet

Vérfürdőt rendeztek a tasmán ördögök a Maria-sziget madárvilágában

Keresés a weben

Nagy pusztítást végeztek a tasmán ördögök egy ausztráliai sziget madárvilágában.

A BBC News beszámolója szerint a veszélyeztetett erszényes faj példányait 2012-ben telepítették le a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigeten, hogy megvédjék őket a halálos daganatos betegségtől, amely miatt már szinte kipusztultak.

A tasmán ördögök azóta jól boldogultak a szigeten, de túlélésüknek komoly ára volt: a természetvédők szerint a faj betelepítése a szigetre katasztrofális hatással volt több ott élő madárfajra.

A BirdLife Tasmania nevű helyi természetvédő csoport egy kormányzati felmérést idézve számolt be róla, hogy a kis pingvin, amelyből 2021-ben még 3000 költőpár élt a szigeten, teljesen eltűnt onnan.

Eric Woehler, a természetvédő csoport kutatója emlékeztetett, hogy már egy 2011-ben készült jelentés is figyelmeztetett rá, hogy a tasmán ördögök betelepítése “negatív hatással lehet a Maria-szigeten élő kispingvin- és viharmadár-kolóniákra”.

Tavaly egy tanulmány, amely a Biological Conservation folyóiratban jelent meg, arról számolt be, hogy a tasmán ördögök “kiirtották” a viharmadár-kolóniát.

A tasmán ördögök a legnagyobb erszényes ragadozó emlősök. A természetben több mint öt évig is élnek, ha nem kapják el a fajt megtizedelő daganatos betegséget. A hímek akár 12 kilót is nyomnak, a kifejlett nőstények pedig nyolc kiló súlyúak.

A veszélyeztetett faj példányait az ausztrál és a tasmániai kormány közös Mentsük meg a tasmán ördögöket programja (STDP) keretében telepítették le a szigeten. Az erszényes faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett vöröslistáján.

Woehler szerint a tasmán ördögök már szépen szaporodnak Tasmániában és az ausztrál szárazföldön is, ezért kitelepítésük a Maria-szigetről nem járna semmilyen komoly következménnyel rájuk nézve.

A tasmániai kormány szóvivője azonban közölte, hogy a program “a tudomány új ismereteinek és a felmerülő prioritásoknak megfelelően halad tovább”, és a Maria-sziget továbbra is fontos része marad a szélesebb körű programnak, amely segít helyreállítani és fenntartani a tartós és ellenálló tasmánördög-populációt Tasmániában.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Czebe Toth Erzsébet szerint:

  Na megint győzött az emberi hülyeség, amikor már számtalanszor bebizonyosodott, hogy
  az idegen fajok betelepítése minden esetben ökológiai katasztrófát okozott.

 2. Gyzoltan szerint:

  Nos, ez történik Európában, Európával is!
  Vitathatatlanul kimondható; a kereszténység, a kereszténységhez kapcsolódó kultúrkör,életvitel, nyílt, következetes felszámolása, megsemmisítése van folyamatban!
  -míg a végrehajtó terrorista “liberális demokratákra” jól képzett, ÁVO-s joggal felruházott, bigott rabbik “tasmán ördögök” hadserege vigyáz, hogy a választottak, kiválasztottak rasszista királynépe ne essen bűnbe a Talmud által megbélyegzett “…a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék.”, lélektelen ember-barom lényekkel…
  Sajnálatosan muszáj keményen megfogalmazni a történteket, mivel az ingerküszöbünk egyre magasabb, köszönhetően a világ el-embertelenségének…
  -igen Cenzor! Felelősségem tudatában…
  -maradhat?

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top