+ Film

Szabad Európa TV – a nemzetközi tele-színházi vízió „nyári szilveszteri” eseményei

A Szabad Európa TV hidat ver a ’80-as ’90-es évek és a ma médiavilága közé. Nem csak a Bundesliga-séró és az analóg technikák iránti nosztalgia-hullám, esetleg a COVID okán újra megtapasztalt határzár miatt, hanem – és főleg, még mindig – a Szabadság nyomában járva. 2019 óta szerveznek teleszínházi eseményeket, workshopokat, egyetemi szemináriumokat és kísérleti tévéadást. Fergeteges ’évzáró’ eseményekkel készülnek a szabad művészet szellemóráinak jegyében.

DESTINATION: FREEDOM!

Idő: 1989 körül / Helyszín: az európai történelem árnyoldala

Szabadság, Európaiság, Rendszerváltás-még mindig szerepelnek a kampányígéretekben. De vajon mi, a SZABAD JÖVŐ NÉPE, mit tanulhatunk ebből a korszakból, amikor még menő médiumnak számított a TV, és amikor a képernyőkön dőltek meg rendszerek?

MI A SZABAD EURÓPA TV?

✔️ 1989 harmincadik évfordulója alkalmából indult színházi TV-kísérlet

✔️ egy on-line nézhető TV-csatorna (https://tv-free-europe.eu/live/)

✔️ nemzetközi hálózat 6 „körzeti stúdióval”

✔️ olykor permanens TV-party

✔️ TV stúdió-szerepjáték

✔️ kollaboratív művészeti kutatás és oktatás

✔️ utazó kiállítás

Szabad tér. Fotó: Hódi Csilla

KIK CSINÁLJÁK?

Pneuma Szöv., KÖME – Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete, OHO – Offenes Haus Oberwart (AT), University Nova Gorica (SL), UT Connewitz (Leipzig / DE), Tårnby Park Studio (DK), Pneuma Vizuál, BOHÉM Klub, ELTE Savaria Egyetemi Központ – Vizuális Művészeti Tanszék, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Mozgókép és animációkészítő tagozata, valamint egyéb bekapcsolódó diákok, művészek, alkalmi résztvevők és sztárvendégek.

HOL?

Budapest, Szombathely, Lipcse, Tårnby Torv – Koppenhága (DK), Felsőőr/Oberwart (AT), Nova Gorica (SLO) és az éterben

KÜLDETÉS

A TV Free Europe egy tele-színházi vízió – 5 különböző országban működő 6 körzeti stúdió együttműködése –, amely a performansz és a multimédiaművészet, a kulturális örökség és a művészetoktatás területeit öleli fel.

Mi történt a szabadság reményeivel a hidegháború befejezése után? Mit jelent ma a szabad Európa? Mi szabadíthat meg egyáltalán egy globális járvány idején? És mi van a határokkal? Harminc évvel az után, hogy a Szabad Európa Rádió közvetítette és segítette a Vasfüggöny leomlását, végre elindult a Szabad Európa TV!

1989 – a Vasfüggöny leomlásának és a határok feloldásának az éve. Remény volt a levegőben. Ma mi van a levegőben? Mi lett az akkori szabadság-ígéretekből? Különben is: mi a szabadság?

A szabadságot keressük (we’ve been looking for freedom…): “szabad” művésznek lenni a “szabad” piacon? Mindenki ügynök: csak most nem az állambiztonságnak, hanem magunknak dolgozunk?

A Szabad Európa TV kritikus közeg, amely kérdéseket tesz fel, és maga is kísérletet tesz élhető élet- és munkastruktúrák létrehozására. Nyitott folyamat és kudarc. Üzeneteket küld a jövőből, és élőben közvetíti a múltat a képernyődre. Mindenki saját személyre szabott TV-je lehet. Boldogan bányásszuk elő a félmúlt közös tévénézésekről alkotott kliséit, majd ezt közös tévékészítésbe és -nézésbe fordítjuk. A katódsugaras tömegmédium találkozik a mai valósággal és képzelőerővel.

A SZABAD EURÓPA TV NYÁRI ESEMÉNYEI

 TILOS AZ ABADSÁG – F* REE ARTISTS / SZILVESZTERI REVÜ

2021.06.23-24 19H  / facebook esemény

A Szabad Európa TV lezárja az évet. Sok mindenről lemondtak, és senkit sem sikerült lemondatni. Nem visszatérésre, hanem új kezdetre van szükség.

Egy Szilveszteri TELE-SZÍNHÁZI REVÜ-vel jelentkeznek, hónapok óta először élő közönség előtt. A távol maradókat is elérik a Telepátia Gép segítségével. Akinek még nincs oltási kártyája, vagy nagyobb biztonságban érzi magát a TV előtt, akkor is bekapcsolódhat itt: https://tv-free-europe.eu/live/?lang=hu, valamint a HowlRound közösségi színházi portálon.

Ünnepeljük együtt a szabad művészet szellemóráit a Vasas Szakszervezeti Székház impozáns dísztermében! Körülbelül 30 évnyi utazás retúrral – a szabadság nyomában. David Hasselhoff a Berlini Falon táncol, Romániában a tömeg elfoglalja az állami televíziót, Budapesten pedig tűzijátékkal nyílik meg a rendszerváltás kultikussá vált helye, a TILOS AZ Á. Meglátjuk, mivé szintetizálja a mi A.I.-unk (Artistic Intelligence) ezeket a pillanatokat.

Az est házigazdája a tragikomikus nemzetközi duó, Mari & Marie a.k.a. Marie Grau és Szürke Mari.

További közreműködők: Madame Fresh (Spéter), Dr. Purple, Lady Zsazsa (a SZET szabad munkása), Szintia (a legjobb bukott táncos), Ghost / Mágika, Linda (a Képújság a Kirakatban kurátora), David és más meglepetés szellemek.

Előadás. Fotó: Bankó Gábor

Közreműködők: Békefi Róbert, Berecz Zsuzsa, File Csilla, Sarah Günther, Hódi Csilla, Jenei Szilveszter, Jobbágy Bernadett, David Karla, Lutz Boglárka, Magyari Lilla, Markos Viktor, Pápai Gergely, Poór Dorottya, Szabados Luca, Szapu Márk

Koncepció: Pneuma Szöv., Pneuma Vizuál és minden résztvevő

Projektmenedzser: Bőczén Árpád

Művészeti vezető: Sarah de Günther

Dramaturg: Berecz Zsuzsa

Látvány: Szabados Luca

Projektasszisztens: Lutz Boglárka

Fotók: Simon Zsuzsanna

TV FREE EUROPE PARTY – A SZABAD EURÓPA TV PROJEKTZÁRÓ ESEMÉNYE A szentendrei Kacsakő bisztróban

2021.06.26. 16H / facebook esemény

Lemezbemutató előzetes: Ba(a)d Schandau Express, The German – Hungarian Art Pop Tribute EPs, Vol.1: Sounds of A.E. Bizottság, in versions by Felix Kubin, Byetone, LXC vs. Zonic Zound Zystem, PUFF, Vol.2.: Sounds of AG.Geige, in versions by Karl Marx Stadt (feat. Kokó & László feLugossy), Prell, Új Bála, Rozi Mákó

DJ set: NIZAR, SUEFO, SELEKTA PEHLE (Zonic Zound Zystem / Al-Haca, Leipzig), Mari&Marie

KÉPÚJSÁG A KIRAKATBAN

2021.06.14-30.  / facebook esemény

A Szabad Európa TV aktuális pop-up kiállítása arra vállalkozik, hogy betekintést adjon a szerteágazó projekt belső összefüggéseibe és munkamódszereibe, eddig be nem mutatott eredményeibe. A Budapest 8. kerületében lévő kirakatokban megnézhető egy, a Szabad Európa TV anyagaiból készült válogatás, és a Budapesti stúdió tévéperformanszaiból készült válogatás is. Józsefváros utcáin most minden eddiginél több járókelő válik TV-nézővé!

TÁMOGATÓK

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programja keretében valósul meg, további támogatói az Allianz Kulturstiftung, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége, a Nemzeti Kulturális Alap és a Széchenyi 2020 Európai Szociális Alap (ESZA).

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: https://tv-free-europe.eu/?lang=hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top