+ Irodalom

Meg fogja védeni a magyar nyelvet a Digitális Kazinczy Műhely

A magyar nyelv védelmének érdekében megkezdi munkáját a Digitális Kazinczy Műhely a Digitális Jólét Program, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaj-Hegyalja Egyetem összefogásában.

A Digitális Kazinczy Műhely tevékenységi köre igen sokrétű, a közgyűjteményektől az applikációfejlesztéseken át az emberi erőforrásokig terjed – foglalta össze Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a hétfői online sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a munkához két programmal szeretnének csatlakozni, a Digitális Comenius Programmal, emellett nemcsak anyagi és egyéb eszközökkel támogatják a Digitális Kazinczy Műhelyt, hanem a Mesterséges Intelligencia Koalíció támogatásával a nyelvművelést is bevonják.

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tömegkommunikáció és az óriási információáradat mindennapi életünk részévé vált, de az anyagok nagy része nem magyar nyelvű. Hozzátette, hogy a magyar nyelv veszélyben van, egyre kevesebb magyar szó van használatban, de az a cél, hogy a mesterséges intelligencia eszközeivel gazdagítsák a magyar nyelvet, többek között figyelemfelhívó tartalmak létrehozásával, érdemi kutatások eredményeivel.

Aki nem tud angolul, az az informatikában nem boldogul – mutatott rá Jobbágy László, hozzátéve: sok olyan technológiával, digitalizációval kapcsolatos témakör van, ahol a szaknyelv az angol, ezért nagyon kell igyekezni, ha azt szeretnénk, hogy a magyar nyelv mindenre területre kiterjedő nyelvként tudjon működni.

A Magyar Nyelv Múzeumában hétfőn nyíló új állandó Kazinczy-kiállításra hívta fel a figyelmet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Kiemelte: a múzeumot és a kertet a magyar nyelv zarándokhelyévé szeretnék fejleszteni.

Hauser Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakmai előkészítő bizottságának elnöke arról szólt, hogy az egyetem kifejezetten készül arra a térségfejlesztő küldetésre, amelybe integrálni szeretné az „intellektuális erőtereket” is. A Digitális Jólét Program pedig nem csupán erőtér, hanem katalizátor is, olyan teljesítményeket, lehetőségeket indít el, amely az egyetem számára gyümölcsöző jövőképet vázol fel.

Anyanyelvünk megőrzése és fejlesztése úgy biztosítható, ha elkészülnek azok a nyelvtechnológiai megoldások, amelyek a mesterségesintelligencia-alapú rendszerek működéséhez szükségesek – közölte Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Hozzátette: a Mesterséges Intelligencia Koalíció egyik kiemelt célja a magyar nyelvet felkészíteni az MI korszakra, ami egy nemzeti összefogást igénylő feladat.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Dobos Hajnal szerint:

    Óhhhhh, édes Istenem, — ez a szívem csücske !!! Szép, pontos, árnyalt nyelvünket „védelemben” tudni! Mennyivel tenne jobbat még az MI nyelveként is, mint az angol! (Vele nem fordulna elő, hogy két „masina” párbeszéde közben elszabadulnának a gépek önálló párbeszédre!– ha igaz a sosem bizonyított esemény!)
    Jómagam nyelvünk szeretete kapcsán azt tudnám felajánlani a kezdeményezésnek, hogy az általam felismert (árnyaltabb) hibákról, melyekről nem sok szó esik, felszólamlást küldök!
    Kérem, ha igényt tartanak erre, kérjenek kapcsolatot tőlem az e-mail címemen.
    Referenciaként pedig hadd szolgáljanak írásaim a honlapon.

    Üdvözlettel,
    D.H.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top