+ Ajánló

Már teljes a pozsonyi Magyar Kulturális Hét programja

7. TÖBB MINT SZOMSZÉD – MAGYAR KULTURÁLIS HÉT POZSONYBAN

2021. június 13–20.

 

SZARKA TAMÁS: MISSA MISSIO – ünnepi nyitó hangverseny

június 13., vasárnap   19.00

Szent Márton-dóm

Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző irodalmi értékű szövegein túl dalait a már jól ismert, sajátos stílus jellemzi. Zenei pályafutása példátlan sikertörténet: több mint háromszáz dalt szerzett és több mint háromezer koncertet adott a világ huszonöt országában. Nagyszabású Missa Missio című miséjének megírását és bemutatását a keresztény kultúra népszerűsítésének célja ihlette.

A művet Szarka Tamás és zenekara adja elő a komáromi Schola Mariana közreműködésével. Karvezető: Orsovits Yvette.

A mű létrejöttét Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere támogatta.

A koncertről a TV LUX felvételt készít.

 

KEREKES ISTVÁN: ÉLETMESÉK FOTÓSSZEMMEL – kiállítás

június 14., hétfő         17.00

Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Stefánia út/Štefánikova 1.

Kerekes István kedvenc fotótémái a szociofotó és a portré. A Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazott, világrekorder fotóművész Yelena című fotójával 6 kontinens 54 országában több mint 600 díjat nyert. 2018-ban – legfiatalabb alkotóként és első magyarként – megkapta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) legmagasabb szintű kitüntetését, a Kiváló Művész gyémánt hármas fokozatot (Excellence FIAP/Diamond3). Jelenleg a legtöbb díjjal rendelkező magyar fotós.

A művész munkásságát méltatja: Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke

Közreműködik: Lakatos Lili népdalénekes

A kiállítás 2021. július 2-ig tekinthető meg.

 

CSALÁDI PORTRÉ – Dráfi Mátyás színművész és családja

június 14., hétfő         18.00

Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Stefánia út/Štefánikova 1.

A sorozat keretében betekintést kapunk egy sokoldalú és tehetséges szlovákiai magyar család hétköznapjaiba. Dráfi Mátyás színművésszel és családtagjaival Haják Szabó Mária szerkesztő (MTVA) folytat színes beszélgetést családról és karrierről, közös munkáikról, sikereikről és távlati terveikről.

A család tagjai: Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész; Lőrincz Zsuzsanna képzőművész; Lőrincz János fotóriporter

 

CZIFFRA100 – filmvetítés a Cziffra György-emlékév alkalmából

június 14., hétfő         19.00

Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Stefánia út/Štefánikova 1.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, születésének 100. évfordulója alkalmából. Az UNESCO-val közösen ünnepelt Emlékév célja, hogy bemutassa és továbbvigye életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb mint valaha…”

                                                                         (Balázs János, az Emlékév művészeti vezetője) 

 

VONAL- ÉS BETŰMETAMORFÓZISOK – Konok Tamás festőművész (1930–2020) – kiállítás

június 15., kedd         17.00

Z-Galéria, Ventur u./Ventúrska 9.

1989/15 – Fehér akcentusok – 120 x 120 cm – Akril, vászon —- Párizs

A Kossuth-díjas Konok Tamás a magyar konstruktív-konkrét művészet nemzetközileg is ismert alkotója. 1959-től az 1990-es évek végéig Párizsban, ill. Zürichben alkotott és élt, majd hazatért Magyarországra. Az 1980-as évektől főleg a képiség és a metamorfózis viszonya foglalkoztatta. Kiállításán a változó szélességű vonallal, vagy betűvel és színnel teremtett tér-idő struktúrákat hely és idő nélküli dimenziókba emeli.

Kurátor: N. Mészáros Júlia művészettörténész

Közreműködik: Anderkó Dániel klarinétművész

A kiállítás 2021. július 25-ig tekinthető meg.

 

VIVA BARTÓK! – levélkoncert a Bartók Béla-emlékév alkalmából, a budapesti Radnóti Színház előadásában

június 15., kedd          19.00

Prímási palota, Tükörterem

“…A különleges, melegszívű ember, a világhírű magyar zeneszerző, a zseni. Éljen! A törhetetlen jellemű genius! A rendkívüli tehetségű zeneszerző, aki magyarságát egyetemes hangzásvilágba komponálta. Aki a mi és a világ zeneszerzője lett. Viva Bartók!” (Galgóczy Judit)

Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész és Bálint András Kossuth-díjas színművész közös estje Bartók két hangját szólaltatja meg. A felcsendülő zongoradarabok Bartók zenébe szublimált lelki énjének, a felhangzó részletek pedig Bartók magánjellegű megnyilatkozásainak, emberi kapcsolatainak, szeretetének, szarkazmusának, figyelmességének fragmentjei…

Rendező: Galgóczy Judit

 

LEHÁR FERENC – A KOMÁROMI OPERETTKIRÁLY – rendhagyó kiállításmegnyitó

június 16., szerda       15.30

SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižkova 18.

Lehár Ferenc, a bécsi operett megújítója, a XX. század egyik legkiválóbb és legünnepeltebb operettkomponistája 151. évvel ezelőtt született Észak-Komáromban. Bár életét nagyobb részt Bécsben töltötte, haláláig elszakíthatatlan szálak kötötték a magyar nyelvhez és a magyar gyökerekhez.

Munkásságát Baranyi Ferenc Kossuth– és József Attila-díjas költő, író, műfordító méltatja. Beszélgetőtársa Klemen Terézia, Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja című könyv társszerzője.

Közreműködnek: Nagy Ibolya operettprimadonna és Klein Otokár operaénekes

Fő szervező: SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma

 

HOGYAN ÉRTSÜK FÉLRE A NŐKET? – Csányi Sándor színházi estje

június 16., szerda       19.00

Új Színpad (Divadlo Nová scéna)

Mi a teendő abban az esetben, ha az ember a szülőszoba ajtajában döbben rá arra, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tud bánni, a nőkkel sem? Miért a mi hibánk, ha ők rosszat álmodnak? Miért baj, ha őszintén válaszolunk arra a kérdésre, hogy fogytam-e? Eljön-e az a pillanat egy nő életében, amikor azt mondja: Köszönöm, van elég cipőm, nem kell több. Illetve, hogy mindezek ellenére, miért dobban meg mégis a szívünk, ha belép a szobába?

Nos, ezekre a kérdésekre nem tud választ adni az előadás. Viszont számos hasonló kérdést vet fel az együttélés nehézségeiről, szépségeiről, örömeiről.

Egyszemélyes vígjáték Csányi Sándor színművész előadásában; nyolc karakter, nyolcvan percben. Együttműködésben az Új Színpaddal (Divadlo Nová scéna).

Jegyelővétel: https://www.novascena.sk/program

 

MAGYAR-SZLOVÁK ÜZLETI FÓRUM – Hungarikumok kóstolóval egybekötött bemutatója

június 17., csütörtök              13.00

Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Stefánia út/Štefánikova 1.

Zártkörű szakmai program Magyarország Nagykövetsége Üzleti Központjának szervezésében.

 

BAROSS GÁBOR ÉS POZSONY – előadás a Pozsonyi Kifli Pt. szervezésében

június 20., vasárnap     16.00

A Vörös Rákhoz lapolvasó (Letná čitáreň U červeného raka)

Milyen szerepe volt a magyar kormányban többször is miniszteri tisztséget betöltő – egyebek mellett a közlekedésügyi tárcáért felelős – Baross Gábornak Pozsony modernizálásában? Miként tükröződtek érdemei a város emlékezetében? Hogyan építették és adták át a Ferenc József hidat (a mai Öreg hidat) és hogyan működött az ún. bécsi villamos? Az előadás ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

Roman Delikát idegenvezető, Városi Tömegközlekedés és Regionális Közlekedés Barátainak Klubja (Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy) – alelnök, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagja

Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke

Tolmácsolás biztosított.

 

HVIEZDOSLAV TÉR / SÉTATÉR

KONCERTEK A SZABADTÉRI SZÍNPADON

KULTURÁLIS ÉS GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL

 

június 17., csütörtök

10.00   Táncház Berecz Istvánnal és a Bajkó Zenekarral

16.00   Berecz István és a Bajkó Zenekar – koncert

Berecz István a táncházmozgalom második generációjának egyik leghitelesebb, legelevenebb figurája. A Fonó művészeti vezetője, szabadfoglalkozású táncos, koreográfus. Kíséri a Bajkó Zenekar, amely 2013 tavaszán alakult Budapesten lelkes, muzsikát kedvelő, vidéki fiatalokból. Autentikus dallamokat szólaltatnak meg, merítve a Kárpát-medence számos szegletéből. 2019-ben az együttest beválogatták a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójába, mellyel a magyar népi kultúra egyik hivatalos nagykövetévé vált.

Tagok: Kálmán Bence, Horváth Balázs, Weingart Csaba, Varga Balázs

Vendégeik: Sőregi Anna, Gólya Márton, Enyedi Tamás, Deáky Márton

 

17.00   Irodalmi társalgó: Háy Jánossal Récsei Noémi beszélget a Carlton szálló teraszán

Háy János a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, sokoldalú művész: József Attila-díjas író, költő, drámaíró, műfordító, köteteinek illusztrátora, örömzenész. A 2020-ban indult járványhelyzet kezdetétől is aktívan alkot, amelynek részben már megjelent, részben még megjelenés előtt álló kötetek és egyéb írások az eredményei. Récsei Noémi, a Vasárnap hetilap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető elsősorban ezekről a szövegekről kérdezi.

 

18.00   Kaláka együttes: „Csak az egészség meglegyen” – koncert

„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.” (Kányádi Sándor)

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs

Közreműködik: Garajszki Margit író, műfordító

 

20.00   The Butchers

A tíz éve alapított, somorjai, stoner-rock zenét játszó The Butchers zenekar jelentős szlovákiai fesztiválok fellépője (Livin blues, Topfest), de több ízben szerepeltek külföldi fesztiválokon is, Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában, valamint Lengyelországban, a Suwalki Blues Fesztiválon. Az együttesről említést tettek már Finnországban, Amerikában és Kanadában is.

A koncert felvezetőjeként a zenekar gitáros-énekese, Hushegyi „Johnny” János legújabb szóló projektjéből nyújt ízelítőt, melyben saját dalai mellett egyedi feldolgozású blues szerzemények is elhangzanak.

 

június 18., péntek  

16.00   2021 / A Visegrádi Csoport 30 éve – plakátkiállítás a Vajanský rakparton

A visegrádi csoport 30. évfordulójának megünneplésére a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma az STGU Alkalmazott Grafikusok Egyesületével közösen plakátpályázatot hirdetett. A 700 beküldött pályamű közül ezúttal a 19 legjobbnak ítélt plakát kerül bemutatásra, amelyek a V4 államok közötti hosszú távú együttműködést illusztrálják.

2021. július 1-től Lengyelország után Magyarország veszi át a V4 elnökséget.

A kiállítás 2021. június 15. és július 30. között tekinthető meg.

Fő szervező: Lengyel Intézet, Pozsony

 

17.30   Hot Jazz Band

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band muzsikája a húszas-harmincas évek forró jazzéráját idézi, s kellő humorérzékkel és könnyedséggel eleveníti fel a szvingkorszak aranykorát, de repertoárjukon megtalálhatók a háború előtti magyar filmek népszerű slágerei is. A zenekar számos hazai és nemzetközi verseny győztese, fesztiválok közkedvelt szereplője.

Közreműködnek a visegrádi országok kiváló szólistái: Janka Dekánková és Ladislav Fančovič (SK), Jan Veverka (CZ), valamint Jarek Kaczmarczyk (PL)

 

20.00   ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

20.15   Rajkó Zenekar

A „Magyar kultúra nagykövete” címmel kitüntetett együttes az elmúlt 65 évben a világ 116 országában közel tízezer előadást tartott, több tízmillió hallgatót kápráztatva el csodálatos zenéjével. Hangszerelése, hangzás- és érzelemvilága semmilyen más zenekarral össze nem téveszthető. Repertoárjában a hagyományos cigányzene és népzene mellett a klasszikus zeneirodalom és operett legsikeresebb művei is szerepelnek.

A zenekar vezető prímása Fehér Gyula, prímások Suki István és Rózsa Zoltán.

 

június 19., szombat

15.30   Garagulya – gólyalábas bemutató gyerekeknek

A társulat neve a gólyaláb népies elnevezéséből született. A régi vásári komédiások boszorkányos ügyessége, a vándorszínészek és muzsikusok páratlan hangulata jellemzi műsorait. A fesztiválokon, vásárokon és egyéb más rendezvényeken minden alkalommal sikerül megnevettetniük és jó kedvre deríteniük a publikumot. Keresik azon „talaj menti” bámészkodókat, akik segítségével megvalósíthatják világszámaikat.

 

18.00   Palya Bea és Zenekara

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, a bolgár, a szefárd, az indiai és az afrikai zene mellett kortárs dalírók munkássága is. Különböző ősi népek zenéi inspirálják, mégis leginkább saját szerzeményeit énekli. Női dalszerzőként emberi témákról ír dalokat. Szövegei szókimondóak, sokszor fájóan őszinték, ugyanakkor felemelőek és a humort sem nélkülözik.

A zenekar tagjai: Palya Bea, Czirják Tamás, Lisztes Jenő, Orbán György, Szokolay Dongó Balázs

 

20.15   Magyar Operettgála

Kiváló művészek előadásában hallhatjuk a magyar operettirodalom halhatatlan melódiáit.

Az esten Kálmán Imre, Lehár Ferenc, és Huszka Jenő legkedveltebb dallamai hangzanak fel, az ismert nagy slágerek: Vágyom egy nő után, Szép város Kolozsvár, Hej, cigány!

Közreműködnek: Lukács Anita és Vadász Zsolt (HU), Ágh Lívia (CZ), Klein Otokár (SK), Elżbieta Cabała (PL), valamint Ballán Viktória és Wurczer Péter (SK). A Pozsonyi Metropolita Zenekart (SK) Gyükér László (HU) karmester vezényli.

 

június 20., vasárnap

16.0019.00   Lilienn & Kónyai Tibor Duó

Egy kivételes énekesnő és egy virtuóz zongorista: Lilienn és Kónyai Tibor. Duójuk a lélek derűjét viszi színpadra. Zenei repertoárjuk rendkívül színes. Felemelő és örömébresztő előadásukban jazzstandardok, különböző jazzesített műfajok és energikus latin dallamok szólalnak meg, a múlt század 20-as éveitől napjaink dalainak fűszerezett hangulatú feldolgozásáig.

 

 július 17–19.   10.00–18.00

A Magyar Turisztikai Ügynökség kínálata

 június 17.        12.00–22.00

június 1820.  10.00–22.00

GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR

Magyar ízek: ételek és italok nagy választéka a sétatéri standokon.

Hagyományos kézműves termékek kirakodóvására.

 A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

A rendezvények az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett látogathatók.

A rendezvénysorozat felett Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és

Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármester asszonya vállaltak védnökséget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top